Juppi! Kiosztották a Golden Globe-okat!!!

A díjak kiosztása nem jelenthet mást minden régi módi filmbuzinak, rajongónak, lelkes filmesztétának, nomeg azokról nem  is beszélve, akik szeretik a felhajtást, a puccparádét, a csinos ruhákat - hamarosan osztják az Oscarokat is! Az általános vélekedés, amit hallottam az Arany Glóbuszról az az, hogy nem is arról szól, hogy valóban a filmeket és a televíziózás nagyjait ünnepeljék, hanem arról, hogy összegyűljenek a nagykutyák, és addig töltsék magukba a piát, amíg csak bírják, majd az after party-n degesztre egyék magukat vastagon kent zsíros kenyérrel, oszt jóccakát'.  

Az idei átadón hangos volt a színpad Frances McDormand-től, Sairsose Ronan-től (akinek az édesanyja FaceTime-on követte az eseményeket, és lánya díjazását) és az általam dicsőített Sam Rockwell-től. Dögös pasi, jó a szememnek. Ami a tavalyi évben a LA La land sikere volt (Warren Beatty méltatlanul volt hibáztatva Faye Dunaway-jel szemben, a gentleman elvitte a balhét) az idén most a Lady Bird illetve az általam nagyon kíváncsian várt Három Óriásplakát Edding határában voltak. Az est érdekessége, hogy Oprah Winfrey pedig egész lavinát indított el, a 2017-es Golden Globe győztes Meryl Streep-hez hasonlóan. A mogult életműdíjjal tüntette ki a Hollywood Foreign Press Association, beszédében kiemelte, hogy ő az első fekete nő, akit ezzel a díjjal tüntettek ki. Elmesélte, hogy gyerekkorában (mikor otthon a linóleum padlóján nézte az Oscart) mekkora hatással volt rá Sydney Poitier, mennyire nem szabad feladni az álmokat, illetve kiemelte, és hangot emelt a szexuális zaklatás áldozatai mellett, és reményteljesen kijelentette, hogy bizony elérkezett a MI időnk, a NŐK ideje. 

A Golden Globe-ban az a legjobb, hogy tényleg mindenki teljesen átszellemül a díjtól, mintha tényleg Oscart nyert volna, (Emlékezzünk csak Lady Gaga emócionális perceire) hiszen a világ tetején mindig jobb a kilátás. Az idei átadót Seth Meyers celebrálta.

Boldog új évet mindenkinek. 2018-at írunk. A marihuána végre engedélyezett, a szexuális zaklatást pedig a legkevésbé sem. 


Így kezdte a megnyitót a talkshow host, folytatva az Oscar és a Golden Globe vezetésének irányát, hiszen Jimmy Kimmel Oscarvezénylése és Jimmy Fallon tavalyi Arany Glóbusz konferálása is erősíti, hogy Hollywood szereti a beszélgetős műsorok vezetőit kicsit élesebb szerepben látni. Az idei műsor volt a Golden Globe történetének 75-dik átadója, természetesen az évek alatt sok-sok érdekes percnek lehettünk tanúi, Persze néhány kulisszatitkot is megtudhatunk mindezek mellett.

1) A mosdó

1998-ban járunk, és épp a legjobb színésznőnek járó díjat konferálja fel Michael J. Fox és Laura San Giacomo. A jelöltek között ott van Gillian Anderson, Julianna Margulies és Christine Lahti is. A boríték felbontása után kiderül, hogy a legjobb drámai színésznőnek járó díjat a legutóbbi színésznő kapja, viszont a várakozás után sem jelenik meg. Később kiderül, hogy a női részlegen volt, sajnos lemaradt a kategóriájának kihirdetéséről, így egy kellemetlen, de annál emlékezetesebb pillanatnak lehetünk tanúi. A legzseniálisabb jelenet az, mikor Robbie Williams a színpadra pattan a semmiből, és szórakoztatja a közönséget, míg Lahti meg nem érkezik. (SPOILER! 2001-ben Reneé Zellweger ugyanígy jár!)

2) Miben más, mint az Oscar?

A Golden Globe és az Oscar is alapvetően hatalmas eseménynek minősül Hollywoodban, persze az egyikük nagyobbat nyom a latban. 
A Golden Globe a Hollywood Foreign Press Association által szervezett esemény. A non-profit szervezet befolyásos újságírókból és fotósokból áll, akik 1943 óta kritikus szemmel nézik a filmeseket és a televíziósokat, és nagy gondot fordítanak a díjak kiosztására. A glóbusz összességében  25 kategóriában osztogat díjakat, ami 14 filmre vonatkozó és 11 televízióra vonatkozó díjazást jelent. 
Az Oscar annyiban különbözik, hogy az Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) által rendezik meg minden év februárjában, az ítélőszék befolyásos színészekből, rendezőkből és producerekből áll. A díjazás csak filmekre vonatkozik, eggyel kevesebb kategóriában osztják ki a díjakat (24). 

3) Kinek van a legtöbb?

Természetesen Meryl Streep a csúcstartó, neki 8 díja van (emellett 30-szor jelölték), ha csak a színészi kategóriákat vesszük számításba, de ha ide vesszük a szervezet által átadott  Henrietta díjat,  World Film Favorite Actor/Actress Awardot, illetve Cecil B. DeMille díjat, akkor Barbra Streisand a nyerő összesen 9 szobrocskával. 

Azt egyébként észrevehetjük, hogy a Golden Globe partik sokkal inkább önfeledtek, ezért is alkalmazom a parti kifejezést. Az Oscar-nál a tekintély, a hangsúly és a precizitás jellemző, leginkább. A Golden Globe-nál is, ahogy a nagy testvérnél is fontos az, hogy megfelelően meg legyen alapozva az este. Ez pedig nagyban múlik azon, hogy ki is az est házigazdája.

4) Ki vezényelt legtöbbször?

A legérdekesebb, hogy a díjat 1943-ban alapították, viszont egészen 1995-ig nem volt házigazda poszt az estélyek és az átadások során. Az első házigazda által vezényelt este John Bernard Larroquette és Janine Turner vezetésével volt az 52-dik díjátadó volt, ezt követően pedig 2010-ben volt a következő. Akkor a zseniális angol, Ricky Gervais közreműködésével vezényelték le, egészen 2013-ig, majd Amy Poehler, Tina Fey párosa következett, tavaly Jimmy Fallon, idén pedig Seth Meyers segédkezett az estében. Az abszolút győztes Gervais, hiszen 2016-ban újrázott a házigazda szerepében és nem kevés ital társaságában is. 

5) Dióhéjas apróságok. 

A legfiatalabb díjazott Ricky Schroder volt, 1980-ban az akkor még csak 9 éves titán nyerte el a díjat. A legidősebb pedig Jessica Tandy aki 81 évesen gyűjtötte be a legjobb színésznőnek járó szobrot a Miss Daisy sofőrje című filmben nyújtott alakításáért. (a második legidősebb pedig Henry Fonda, aki 76 évesen diadalmaskodott 1982-ben).

golden  globe reblog film

Ricky Schroder napjainkban 

6) Dupla élvezet

Vannak színészek és színésznők, akinek már a jelölés is nagy szó. Pont ilyen volt az az érdekes szituáció, mikor '07-ben Beyoncé és Meryl Streep ugyanabban a kategóriában volt jelölt. Előbbi a Dreamgirls-ért, utóbbi az Ördög Pradat visel-ben tett munkájáért. Ami Beyoncé a zenének, az Meryl a filmnek. Beyoncé-nak mindenesetre beírunk egy piros pontot, viszont van, aki ennél is tovább megy. A legjobbak nem elégszenek meg eggyel, ezért ők kettőt visznek haza. Csak négy sztárnak sikerült két Golden Globe-ot nyernie egy ugyanazon évben. A csodás Kate Winslet aki így járt 2009-ben, mikor a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza Leonardo DiCaprio-val az oldalán, valamint a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is a A felolvasóban nyújtott munkájáért cserébe. Sigourney Weaver is hasonló cipőben járt, mikor 1989-ben a legjobb női főszereplő és mellékszereplő díját is elvihette A gorillák a ködben valamint a Dolgozó lány filmekért, Joan Plowright is kettőt vihetett haza 1993-ban és Dame Helen Mirren is a legjobb főszereplőnőért, valamint a legjobb főszereplőnő televízióban kategóriákban diadalmaskodott 2007-ben.  

7) Ruhák

Na jó, ezeket mindenki tudja! A nőknél a ruha visz mindent, annyival több bajunk van, hiszen a fiúknak csak egy szmokingot kell felvenni és kész is! Uccu neki. Az idei évben a színésznők összefogását hangsúlyozva és szolidaritásukat kifejezve feketébe öltöztek, hogy ezzel is tiltakozzanak a szexuális zaklatás ellen Hollywoodban. Most nem a divat került előtérbe, hanem a szín és a jelentés.

A korábbi éveket tekintve nagy keresésbe kellene vetnünk magunkat, hogy kiválasszuk, melyik ruha is minden idők legszebb Golden Globe ruhája. Említhetnénk Scarlett Johansson vörös estélyi ruháját, vagy Emma Stone nadrágkosztümjét. De tény, hogy mindenki kínosan ügyel arra, mit és hogyan viseljen és vegyen fel. 

golden  globe reblog film

Diane Kruger, Angelina Jolie, Emma Stone, Grace Kelly és Lupita Nyong'o ruhái a vörös szőnyegen egy válogatásban

Az idei átadón mindegyik hölgy csodásan festett, akár feketében, akár színesben. A legcsodásabban Hugh Jackman festett James Franco beszéde alatt olyan arckifejezéssel élt, amihez nehéz bármilyen érzelmet társítani, hiszen ez egy teljesen új kifejezés a történelemben. Íme:

golden  globe reblog film

Még egyszer:

golden  globe reblog film

Az átadón tiszteletét tette Kirk Douglas is, aki 2017 decemberében töltötte 101-dik születésnapját. Hiába, mellette az 50 fele közeledő Catherine Zeta-Jones 30 helyett 20 éves virágszálnak látszik. 

golden  globe reblog film

Senki sem maradhat nyugodt, hisz hamarosan osztogatnak tovább, hisz jön az Oscar! Nagyon igzi! Várjuk, hogy az idei évben vajon lesz-e borítékelcserélőswarrenbeatty-s mozzanat.