noorciusz

House in da HouseKezdődik! 

Kiáltottam, majd kapcsoltam is a tévét a megfelelő csatornára. Minden a Vészhelyzettel és Kovac dokival kezdődött, Ross doki korszakából kimaradtam, márcsak a korom miatt is, másrészt nekem Danny Ocean-ként lesz aposztrofálva Mr. Clooney. Teltek múltak a hetek, hónapok és az évek, majd a 2005-ös évben berobbantak az kórházsorozatok csillogó verziói. A sorozat főcíme lement, újabb epizód, újabb rész, reklám, várakozás, majd a folytatás. Imádom az orvosos megmentős sorozatokat, legalább is imádtam, hetek kínos és kínszenvedett várakozását jelentette a Grace klinika minden egyes epizódja. Hiába a jóindulatú hármasom biológia tantárgyból, elhitettem magammal kedd esténként, hogy - Igen, én orvos leszek! 

reblog betegseg egeszseg

House felülírt mindent. Eleinte szkeptikus voltam, de a széria az életben is bebizonyította, hogy mindenki hazudik, a hazugság nem mindig helytelen, és hogy az orvoslás korán sem könnyű feladat. Csomót kell tanulni, olvasni, el kell viselni az idiótákat, firkálni kell a falra, mondjuk az sem buli hogy sántítok, és olyan akcentust kell magamra erőltetni, ami teljesen ellentétes a születési beszédemmel. No, nem is ez a lényeg. House felébresztett az álomból, de megtanított arra, hogy figyeljek a részletekre, soha ne vizsgáljak semmit se felületesen, és azt hogy a válasz néha a sorok között rejtőzik, Így természetesen nem mindig tudjuk mi is a végkifejlet, de ezalatt rengeteg orvosi szakkifejezéssel találkozhatunk. Nem mindig tudjuk a jelentését, de a kimondásától Istennek érezzük magunkat. Nézzük is át, mik azok a betegségek, amelyeket hallhattunk már valahol, de nem tudjuk pontosan mi is ez a kór!

Szisztémás lupus erythematosus (Dr. House 4. évad, 8. epizód)

A lupus egy elég gáz autoimmun betegség. A kór lefolyása egy gyulladás során a szervezet a saját immunrendszere ellen, a test szövetei ellen fordul. Érintheti a vesét, a szívet, az izületeket a tüdőt és vérsejteket. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, és mindenkinél máshogy jelentkezik.
Olvastam fórumokat, hogy tisztább képet kapjak a betegségről a világháló segítségével, mert mégis másabb az olvasni, hogy milyen tapasztalatai vannak egy egyénnek, mint azt, hogy a tankönyv szerint hogy is néz ki valójában a lupus.  Az egyik hozzászóló aki lupus-ban szenved, az ő betegsége a központi idegrendszert érintette. Munkáját tekintve tanár, immáron 5 éve él együtt a betegséggel. Azt írta, hogy gyógyszeres kezelés alatt áll, amivel kezelhető a betegsége, viszont így is előfordul, hogy egy-két napot sajnos hiányoznia kell a munkájából, mert nem képes ellátni azt. Most már félállásban dolgozik az iskolájában, nincs leszázalékolva, de nem hagyja, hogy a betegség felülkerekedjen rajta. 
A leggyakoribb panaszok általában:  kimerültség, láz, fogyás vagy elhízás ízületi fájdalom, merevség és duzzanat az arcon és az orrháton kialakuló vörös, pillangó alakú kiütés, szorongás és memóriazavar. Emellett elég nehéz diagnosztizálni a betegséget, ami gyakran szövődményekkel is járhat. A betegek jelentős részénél történik vesekárosodás, az esetek 80%-ánál valamilyen memóriazavar jelentkezik. Az énekesnő Selena Gomez is nemrégiben vallott a betegséghez fűződő viszonyáról. Gomezt 2015-ben diagnosztizálták a betegséggel. Az énekesnő vesetranszplantáción esett át. 

reblog betegseg egeszseg

"Nem gondolom azt, hogy a legjobb döntést hoztam, mert egyszerűen nem fogadtam el a diagnózist.  Rendkívül önző voltam, és ugyanakkor felelőtlen is. Nem vagyok erre büszke. Könnyebb dolgom lett volna, ha elfogadom a betegséget, de saját magam ellensége voltam akkor. "
(Selena Gomez a lupus-ról. Forrás: http://www.eonline.com/news/890491/selena-gomez-didn-t-accept-her-lupus-diagnosis-until-it-became-life-or-death-i-m-not-really-proud-of-that)

A lupus kezelhető betegség, bár óva intik az erős napfénytől a betegeket, valamint a napi megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra hívják fel a figyelmet. Törekedni kell a megfelelő táplálkozásra és a testmozgásra is. 

Crohn-betegség (Dr. House, 6. évad, 8. epizód)

"A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége." A definíció hírül sem tükrözi, hogy mennyire aljas ez a betegség. Jelenleg még nincs a Crohn-betegségre nincs gyógymód, de megfelelő gyógyszeres kezeléssel hosszú távú tünetmentesség érhető el. A betegség skálája a nagyon enyhétől az irtózatosig terjednek. A betegség egyik leggyakoribb tünete a hasmenés. A betegség lefolyása azt eredményezi hogy a vastagbél nem tudja teljesen felszívni a folyadékot teljes mértékben az emésztés során, ezért alakul ki görcsös hasfájás és a szokásostól eltérő székletállag. Ha súlyosabb a formájában jelentkezik a kór, naponta többször is előfordulhat a hasmenés, amely felboríthatja a napirendünket, az alvási szokásainkat és a teljes életünket is. Ezen kívül gyakori a véres széklet, fekélyek, csökkenő étvágy, fisztulák vagy tájogok kialakulása, láz, fáradtság, májgyulladás, visszamaradt fejlődés, és gyermekeknél lassult szexuális érési folyamat. 
Aki ebben a betegségben szenved, le kell mondania az alkoholról, a vajról, a majonézről, a kávéról, teáról, csokoládéról, tejtermékekról és a magas zsírtartalmú ételekről is. Magas kockázati faktornak számít, ha a páciens dohányzik, 
A tudósok szerint kialakulásának egyik oka lehet az immunrendszer legyengülése valamint a genetikai hajlam.

"A Crohn-betegek 20 százalékánál a szülők, a gyerekek, illetve a testvérek is hasonló betegségben szenvednek. A NOD2/CARD15 gén mutációi nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a Crohn-betegségben szenvedőknél. Ez a mutáció a tünetek korai kezdetével, illetve a műtét utáni gyakori kiújulással jár együtt. Jelenleg is kutatják a Crohn-betegség kialakulásának hátterében álló mutációkat."
Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/311/a-crohn-betegseg

Schizophrenia (Dr. House. 7. évad 4. epizód)

Az egyik nagyon közeli hozzátartozóm szenvedett ebben a kórban. Kicsit felzaklatott, mikor rákerestem a kifejezésre, és felidéződtek bennem olyan nyomasztó emlékek, amelyekről már azt hittem elfelejtettem. Nem a legkellemesebb érzés, de úgy érzem hogy igenis tartozom annyival, hogy utánajárok, mi az amit még nem tudtam erről a betegségről. 
Nem egy egységes kórlefolyás maga a skizofrénia, inkább azt jelenti hogy a beteg gondolatmenete, akarata és személye szétesik. Elveszti a logikus gondolkodás képességét, a realitást, a beteg hallucinál, tévképzeteket gyárt a külvilággal kapcsolatban, amely később a teljes elszigetelődést eredményezi. Csak halkan jegyezném meg, hogy ez ebben a betegségben a legaljasabb dolog, sokkal rosszabb végignézni, mint átélni. Pontosan azért mert aki egészséges, annak van viszonyítási alapja ahhoz, ami a szeme előtt zajlik, aki pedig ebben szenved, annak nincs, mert az elméje nem képes különbséget tenni, nem is látja a különbséget, mert csak azt engedteti láttatni, amit a betegség mond vagy sugall neki. Mocsok egy dolog. Maga a betegség neve is ezt jelenti: hasított lélek. 
A betegség kialakulásában több dolog is közrejátszhat, de a konkrét eredetét és okát még nem állapították meg a szakértők. Kialakulása kamaszkorban és 30 éves kor között alakul ki, a betegségnek több szakaszai vannak, a beteg nemétől, a betegség vállfajától és súlyosságától függően. A férfiaknál már kamaszkorban jelentkeznek az első tünetek. Magyarországon körülbelül 100 ezer nyilvántartott skizofrén beteg él, a páciensek tizede szorul állandó kórházi kezelésre közölük. A kórhoz a tanulmány és a statisztika szerint gyakran társul alkohol vagy drogfüggőség, dohányzás illetve öngyilkos hajlam, ami a betegek negyedénél okoz közvetett halált. 
A betegség kezelhető, a kór felépítése után a beteg a gyógyszeres kezeléssel kezelhetővé válik, és maga a betegség is. Fontos, hogy ne hagyjon ki egy kezelést sem, hiszen ha akár csak egy alkalom is kimarad, rendkívül könnyen visszaeshet a páciens, és kezdődhet elölről az egész folyamat. 

"A hozzátartozók akkor tudnak legtöbbet segíteni, ha a beteget nem akarják megváltoztatni, elfogadó, szeretetteljes légkörben élnek vele, őszinte dicsérettel, bátorítóan, tapintatos érdeklődéssel fordulnak az érintett felé, igyekeznek megszervezni, majd megtalálni a közös programok felszabadult örömét. Támogatják a beteget a terápiában."
Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/skizofrenia/50?autorefreshed=1

Lou Gehrig - szindróma

Egyik epizódban sem köthető a szindrómához, a valósághoz annál inkább. Stephen Hawking, fizikus, tudós ebben a betegségben szenved. Egy degeneratív idegrendszeri betegség, más néven amiotrófiás laterálszklerózis. A központi idegrendszer konkrétan kinyírja az idegsejteket, ez pedig az akaratlagos mozgás erőteljes korlátozását eredményezi. Az izomsorvadás mellett fáradtság, izomrángás, izomgörcs, nyelvizomsorvadás, testsúlycsökkenés és nyelési nehézségek is jelentkeznek a lefolyás következtében. A betegséget nem lehet gyógyítani, minél inkább előrehaladottabb a kór, annál inkább szorul külső segítségre és ápolásra a beteg, a gyógyszeres kezeléssel az együttélési idő meghosszabbítható. A páciens rendszeres fizio- és beszédterápiára is szorul, azért, hogy a tünetek bekövetkezését kitolják, így a beteg életminőségét is javíthatják. 
A betegség kiváltó oka, nem ismert, az esetek tizedében játszhat közre a genetikai hajlam. A tünetek idősebb korban általában a 55 és 75 év között jelentkezhetnek. 

reblog betegseg egeszseg

Stephen Hawking

Stephen Hawking idén tölti 76-dik életévét, január 8-án. Hawkingot 1963-ban diagnosztizálták ezzel a betegséggel, ekkor 21 éves volt. Szokatlan, hogy ilyen korán felismerjék a betegséget. 

"Ha fogyatékkal élsz, fontos tudnod, hogy ez nem a Te hibád, de korán sem szabad okolnod a világot ezért, vagy szánalmat ébreszteni másokban irántad. Állj pozitívan a dolgokhoz, és hozd ki a legjobbat belőle. Ha valaki fizikailag él fogyatékkal, nem engedheti meg magának, hogy szellemi fogyatékos legyen." Stephen Hawking 
Forrás: https://alsnewstoday.com/pinterest/2016/09/08/als-quote-stephen-hawking

A folytatásban a szarkoidózisról, a Hughes - Stovin szindrómáról, a Lyme-kórról illetve a mellrákról fogunk többet megtudni. 

Tovább
0

Amiket nem tudtál az Arany GlóbuszrólJuppi! Kiosztották a Golden Globe-okat!!!

A díjak kiosztása nem jelenthet mást minden régi módi filmbuzinak, rajongónak, lelkes filmesztétának, nomeg azokról nem  is beszélve, akik szeretik a felhajtást, a puccparádét, a csinos ruhákat - hamarosan osztják az Oscarokat is! Az általános vélekedés, amit hallottam az Arany Glóbuszról az az, hogy nem is arról szól, hogy valóban a filmeket és a televíziózás nagyjait ünnepeljék, hanem arról, hogy összegyűljenek a nagykutyák, és addig töltsék magukba a piát, amíg csak bírják, majd az after party-n degesztre egyék magukat vastagon kent zsíros kenyérrel, oszt jóccakát'.  

Az idei átadón hangos volt a színpad Frances McDormand-től, Sairsose Ronan-től (akinek az édesanyja FaceTime-on követte az eseményeket, és lánya díjazását) és az általam dicsőített Sam Rockwell-től. Dögös pasi, jó a szememnek. Ami a tavalyi évben a LA La land sikere volt (Warren Beatty méltatlanul volt hibáztatva Faye Dunaway-jel szemben, a gentleman elvitte a balhét) az idén most a Lady Bird illetve az általam nagyon kíváncsian várt Három Óriásplakát Edding határában voltak. Az est érdekessége, hogy Oprah Winfrey pedig egész lavinát indított el, a 2017-es Golden Globe győztes Meryl Streep-hez hasonlóan. A mogult életműdíjjal tüntette ki a Hollywood Foreign Press Association, beszédében kiemelte, hogy ő az első fekete nő, akit ezzel a díjjal tüntettek ki. Elmesélte, hogy gyerekkorában (mikor otthon a linóleum padlóján nézte az Oscart) mekkora hatással volt rá Sydney Poitier, mennyire nem szabad feladni az álmokat, illetve kiemelte, és hangot emelt a szexuális zaklatás áldozatai mellett, és reményteljesen kijelentette, hogy bizony elérkezett a MI időnk, a NŐK ideje. 

A Golden Globe-ban az a legjobb, hogy tényleg mindenki teljesen átszellemül a díjtól, mintha tényleg Oscart nyert volna, (Emlékezzünk csak Lady Gaga emócionális perceire) hiszen a világ tetején mindig jobb a kilátás. Az idei átadót Seth Meyers celebrálta.

Boldog új évet mindenkinek. 2018-at írunk. A marihuána végre engedélyezett, a szexuális zaklatást pedig a legkevésbé sem. 


Így kezdte a megnyitót a talkshow host, folytatva az Oscar és a Golden Globe vezetésének irányát, hiszen Jimmy Kimmel Oscarvezénylése és Jimmy Fallon tavalyi Arany Glóbusz konferálása is erősíti, hogy Hollywood szereti a beszélgetős műsorok vezetőit kicsit élesebb szerepben látni. Az idei műsor volt a Golden Globe történetének 75-dik átadója, természetesen az évek alatt sok-sok érdekes percnek lehettünk tanúi, Persze néhány kulisszatitkot is megtudhatunk mindezek mellett.

1) A mosdó

1998-ban járunk, és épp a legjobb színésznőnek járó díjat konferálja fel Michael J. Fox és Laura San Giacomo. A jelöltek között ott van Gillian Anderson, Julianna Margulies és Christine Lahti is. A boríték felbontása után kiderül, hogy a legjobb drámai színésznőnek járó díjat a legutóbbi színésznő kapja, viszont a várakozás után sem jelenik meg. Később kiderül, hogy a női részlegen volt, sajnos lemaradt a kategóriájának kihirdetéséről, így egy kellemetlen, de annál emlékezetesebb pillanatnak lehetünk tanúi. A legzseniálisabb jelenet az, mikor Robbie Williams a színpadra pattan a semmiből, és szórakoztatja a közönséget, míg Lahti meg nem érkezik. (SPOILER! 2001-ben Reneé Zellweger ugyanígy jár!)

2) Miben más, mint az Oscar?

A Golden Globe és az Oscar is alapvetően hatalmas eseménynek minősül Hollywoodban, persze az egyikük nagyobbat nyom a latban. 
A Golden Globe a Hollywood Foreign Press Association által szervezett esemény. A non-profit szervezet befolyásos újságírókból és fotósokból áll, akik 1943 óta kritikus szemmel nézik a filmeseket és a televíziósokat, és nagy gondot fordítanak a díjak kiosztására. A glóbusz összességében  25 kategóriában osztogat díjakat, ami 14 filmre vonatkozó és 11 televízióra vonatkozó díjazást jelent. 
Az Oscar annyiban különbözik, hogy az Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) által rendezik meg minden év februárjában, az ítélőszék befolyásos színészekből, rendezőkből és producerekből áll. A díjazás csak filmekre vonatkozik, eggyel kevesebb kategóriában osztják ki a díjakat (24). 

3) Kinek van a legtöbb?

Természetesen Meryl Streep a csúcstartó, neki 8 díja van (emellett 30-szor jelölték), ha csak a színészi kategóriákat vesszük számításba, de ha ide vesszük a szervezet által átadott  Henrietta díjat,  World Film Favorite Actor/Actress Awardot, illetve Cecil B. DeMille díjat, akkor Barbra Streisand a nyerő összesen 9 szobrocskával. 

Azt egyébként észrevehetjük, hogy a Golden Globe partik sokkal inkább önfeledtek, ezért is alkalmazom a parti kifejezést. Az Oscar-nál a tekintély, a hangsúly és a precizitás jellemző, leginkább. A Golden Globe-nál is, ahogy a nagy testvérnél is fontos az, hogy megfelelően meg legyen alapozva az este. Ez pedig nagyban múlik azon, hogy ki is az est házigazdája.

4) Ki vezényelt legtöbbször?

A legérdekesebb, hogy a díjat 1943-ban alapították, viszont egészen 1995-ig nem volt házigazda poszt az estélyek és az átadások során. Az első házigazda által vezényelt este John Bernard Larroquette és Janine Turner vezetésével volt az 52-dik díjátadó volt, ezt követően pedig 2010-ben volt a következő. Akkor a zseniális angol, Ricky Gervais közreműködésével vezényelték le, egészen 2013-ig, majd Amy Poehler, Tina Fey párosa következett, tavaly Jimmy Fallon, idén pedig Seth Meyers segédkezett az estében. Az abszolút győztes Gervais, hiszen 2016-ban újrázott a házigazda szerepében és nem kevés ital társaságában is. 

5) Dióhéjas apróságok. 

A legfiatalabb díjazott Ricky Schroder volt, 1980-ban az akkor még csak 9 éves titán nyerte el a díjat. A legidősebb pedig Jessica Tandy aki 81 évesen gyűjtötte be a legjobb színésznőnek járó szobrot a Miss Daisy sofőrje című filmben nyújtott alakításáért. (a második legidősebb pedig Henry Fonda, aki 76 évesen diadalmaskodott 1982-ben).

golden  globe reblog film

Ricky Schroder napjainkban 

6) Dupla élvezet

Vannak színészek és színésznők, akinek már a jelölés is nagy szó. Pont ilyen volt az az érdekes szituáció, mikor '07-ben Beyoncé és Meryl Streep ugyanabban a kategóriában volt jelölt. Előbbi a Dreamgirls-ért, utóbbi az Ördög Pradat visel-ben tett munkájáért. Ami Beyoncé a zenének, az Meryl a filmnek. Beyoncé-nak mindenesetre beírunk egy piros pontot, viszont van, aki ennél is tovább megy. A legjobbak nem elégszenek meg eggyel, ezért ők kettőt visznek haza. Csak négy sztárnak sikerült két Golden Globe-ot nyernie egy ugyanazon évben. A csodás Kate Winslet aki így járt 2009-ben, mikor a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza Leonardo DiCaprio-val az oldalán, valamint a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is a A felolvasóban nyújtott munkájáért cserébe. Sigourney Weaver is hasonló cipőben járt, mikor 1989-ben a legjobb női főszereplő és mellékszereplő díját is elvihette A gorillák a ködben valamint a Dolgozó lány filmekért, Joan Plowright is kettőt vihetett haza 1993-ban és Dame Helen Mirren is a legjobb főszereplőnőért, valamint a legjobb főszereplőnő televízióban kategóriákban diadalmaskodott 2007-ben.  

7) Ruhák

Na jó, ezeket mindenki tudja! A nőknél a ruha visz mindent, annyival több bajunk van, hiszen a fiúknak csak egy szmokingot kell felvenni és kész is! Uccu neki. Az idei évben a színésznők összefogását hangsúlyozva és szolidaritásukat kifejezve feketébe öltöztek, hogy ezzel is tiltakozzanak a szexuális zaklatás ellen Hollywoodban. Most nem a divat került előtérbe, hanem a szín és a jelentés.

A korábbi éveket tekintve nagy keresésbe kellene vetnünk magunkat, hogy kiválasszuk, melyik ruha is minden idők legszebb Golden Globe ruhája. Említhetnénk Scarlett Johansson vörös estélyi ruháját, vagy Emma Stone nadrágkosztümjét. De tény, hogy mindenki kínosan ügyel arra, mit és hogyan viseljen és vegyen fel. 

golden  globe reblog film

Diane Kruger, Angelina Jolie, Emma Stone, Grace Kelly és Lupita Nyong'o ruhái a vörös szőnyegen egy válogatásban

Az idei átadón mindegyik hölgy csodásan festett, akár feketében, akár színesben. A legcsodásabban Hugh Jackman festett James Franco beszéde alatt olyan arckifejezéssel élt, amihez nehéz bármilyen érzelmet társítani, hiszen ez egy teljesen új kifejezés a történelemben. Íme:

golden  globe reblog film

Még egyszer:

golden  globe reblog film

Az átadón tiszteletét tette Kirk Douglas is, aki 2017 decemberében töltötte 101-dik születésnapját. Hiába, mellette az 50 fele közeledő Catherine Zeta-Jones 30 helyett 20 éves virágszálnak látszik. 

golden  globe reblog film

Senki sem maradhat nyugodt, hisz hamarosan osztogatnak tovább, hisz jön az Oscar! Nagyon igzi! Várjuk, hogy az idei évben vajon lesz-e borítékelcserélőswarrenbeatty-s mozzanat. 

Tovább
0

Utazás a szubjektív feng shui-ban avagy hol is kellene használnod a porszívót és a tisztítószert?Kissé ideges vagyok, ami korán sem egészséges dolog.

Szenvedélyem az írás, akármilyen csapodárok és összevisszák anyukám szerint: - Kicsikém, én szeretlek, de valahogy mindig olyan katyvasz lesz, de persze azért tetszik! - az egészséges önbizalmamnak nem tesz jót, de mivel arról az emberről van szó, aki az életemet adta lassan 25 évvel ezelőtt, ezért elfogadom a véleményét. Miután kisírtam magam, hogy senki sem szeret, senkit nem érdeklek, még az anyucikám szerint is rossz vagyok, és senki sem méltat arra, hogy megöleljen, leültem a klaviatúra elé, és eldöntöttem, hogy bebizonyítom, hogy tudok írni. Természetesen ilyenkor a Dr. Szösziból lejátszódik a jelenet a fejemben, hogy miközben vadul dolgozik az összevágott klipben, és mindenhol jó jegyeket szerez, valamint Victor Garber is felfigyel a tehetséges jogász palántára, teljesen megváltozik az élete. Mit sem ér egy jó jelenet megfelelő popszám nélkül. 
Ugyanezt low budget verzióban eljátszom, csak az én aláfestőm a Come Together a bogaraktól. Vadul gépelek, öntöm a szavakat, kutatómunkát tartottam a legfontosabb táplálkozási irányzatokra vonatkozólag: Paleo diéta, vegetáriánus étrend és életmód, a humanizmus életvitele, Mátyás király ugyan nem paprikás krumplin nőtt fel, mindenesetre sok anyagot találtam, amiből egészségesen lehet táplálkozni, és összefésülni a saját szájízem szerint a cikket, hogy immáron a Portugal The Man dallamai alatt bizonyíthassam be: profi vagyok. 

Persze, a legjobbakkal is megesik, hogy hibáznak. 

Ment és bezár gomb ignorálása  IGEN   NEM

Gáz, tudom.

Ellenben fogalmam sincs, hogy kellene egészségesen élni, mi lehet a tipp arra, hogy ténylegesen szuperemberek legyünk. Azt mondják, hogy az vagy, amit megeszel, meghogya' egészséges testben egészséges lélek. Bullshit. Ahogy elképzelem most már kedvenc Justinom zenéje alatt a klippemet: Hogyan is írhatnék az egészségről, úgy hogy két napos póló van rajtam, egy hete nem borotválkoztam, a szőr kellemetlenül szúr a lábamon,  a szobám sötétjében a laptop előtt gépelek, természetesen szétfolyva az ágyamon, a sötétítő függönyön semmilyen fény nem árad be. Ennek tetejében az Xbox One bekapcsolva várja, hogy folytassam a Fractured but Whole-t. A tegnapi közel 20 órás munkaidőm indokolná azt, hogy most inkább aludjak vagyis regenerálódjak, hiszen a napi 8 óra alvás az egészséges a felnőtt ember számára. A napi 4 órám üti.  A Dr. Szöszis énem egyenes háttal ül az asztalnál, megmosott hajjal, jó illattal, napsütésben, egy vázában egy csokor virággal élvezné a napsütést és az ihletet, amit a pozitív atmoszféra, és a rendezett szobája ad. 

Nem fogok prédikálni, az nem az én posztom, nem lennék hiteles,  a szabadság, a függetlenség és az igazság elkötelezett hírnökének tartom magam, meg amúgy is fáradt vagyok. Természetes közben - mivel én hiszek a Karmában - a Drága Egyetlenem hazaérkezett egy zacskó mandarinnal. Jelzi az univerzum, hogy ideje egészségesen ennem...mondjuk igaza lehet. Az imént elfogyasztott üveg borra is kell enni valamit. 

Az egészség messze áll tőlem, mint mikor keresed a távirányítót, de az asztalon van, te pedig az ágyban fekszel. Minden távolság relatív, de az ember azért érzi, hogy mi az amit meg tudna tenni, és mi az amit már nem lenne képes vagy hajlandó. Ahogy épp a csipszmaradékát eszem a mellkasomról és épp azon merengek, hogy is jutottam ide, elgondolkozom, hogy mennyire jó volt még, mikor kondiba jártam. Az a felülmúlhatatlan érzés és tudat, hogy Te vagy a legerősebb az egész teremben, jól nézel ki, erős és izzadt vagy, de nem zavar még akkor sem, ha ezt csak Te látod így. Valóban legyőzhetetlennek érzed magad, és egésznek. Ezzel szemben pár év távlatából nem tudok tanácsod adni az egészséges életről. Annál inkább, hogy mit ne tegyünk és hogy ne éljünk, ha valóban egészséges életre vágyunk. 

Nem szeretem a lemondásokat. Megeszem a salátát a pörkölt mellé, de mióta egy kilónyi lasagne-t képes voltam együltőhelyemben elfogyasztani egy kanál segítségével, ráébresztett, hogy nem létezik lehetetlen számomra. Ezért tartom is magam a szokásokhoz. A szobámban, és a lakásban körülnézve nagyon kevés olyan dolog van amivel azt tükrözhetném, hogy mennyire egészséges életmódot folytatok. Csak jobbra kellett fordítanom a fejem. 

feng shui reblog pro egeszseg

Csokoládés finomság

A fent látható kép az éjjeli szekrényem kinézete a mai napon.

Micsoda közhely! Egy csupor nutellának hirdetett termék társaságában lenni, és eljátszani, hogy jajj ez aztán micsoda egészségtelenség, kérem. Önmagában nem. A mellette lévő befőttesüveg pohárként funkciónál, mivel nem mosogatott egyikőnk sem ebben a háztartásban 2 napja. A mögötte látható mozsár pedig kalapács funkcióját töltötte be egy rövid ideig, amiben sajnos csúfos kudarcot vallott a kloffolóval szemben. 

Ez egészséges háztartásra utal a fent látható illusztráció? IGEN     NEM

Kérem a megfelelőnek talált választ aláhúzni. 

Kicsit kintebb merészkedtem a lakásban, hátha találok, valamilyen egészséges környezetre utaló jeleket, vagy bármily megszállást Monica Geller-től.  Csak beigazolódni látszik az állításom, miszerint sosem leszek háziasszony, túlságosan trehány vagyok, hogy megengedhessem magamnak ezt a luxust. 

feng shui reblog pro egeszseg

A mosogatóm tartalma a mai napon

Minden nagymama és anya, de lehet hogy egy átlag állampolgár is megbotránkozik a mosogatóm mostani állapotán - Jézusom, minek mutogatni a mosatlant? Senki nem kíváncsi erre. - Valóban, igazuk van. Nem kíváncsi senki, de attól még létező dolog. A világ nagy problémái teljesen eltörpülnek a koszos edények provokatív látványától, és azonnal hoznák is a bilincset a csuklómra, hogy hogy is mertem ilyet tenni. Nem vagyok büszke, de szégyenkezni sem fogok, hiszen csak a pozitívumokat látom. Nem azt hogy mivé lettem, hanem azt hogy miből leszek. /Itt természetes a Jenny from the Block megy. /

Két térből eddig az otthonom kettőből nulla rendelkezik egészséges küllemmel, lehetséges hogy a konyhában a HACCP könyv és a takarítási napló rendeltetésszerű használata célszerű lenne. Mindenképp szigorú vagyok magammal szemben. 

Az én szerelmem egyébként egészséges fiú. Fürdik meg minden. Szeret hajtogatni, a szekrénye is sokkal csajosabb, mint az enyém valaha is lesz. Én a szekrényként tekintett helyre rakom a ruháimat abba az üres szobába, ami jelenleg lakó nélkül áll, Ő általában a polcot használja. 

feng shui reblog pro egeszseg

A gardrób

A képen látható rész a lakásomban található, csupa holmi és ruha, de a 70%-a össze van hajtogatva, és a 65%-a még ennek fejében tiszta is. Nem tudok értelmes magyarázatot adni, miért olyan körülményes behajtogatnom a szekrény polcaira  a ruháimat, ahelyett, hogy raktárnak használnám a szoba űrtartalmát. Talán az idő meghozza rá a választ, addig pedig küszködöm a bennem élő démonokkal és molylepkékkel.

Meghunyászkodva térek vissza a szobámba, oda ahol a varázslat történik, és az írásokat, a legmélyebb gondolataimat online felületre vetem. Az ágyazás sarkalatos pont az életembe, legalább is annak hiánya. Nem tartom funkcióját tekintve hasznosnak az ágyazást, inkább esztétikai és tudatalatti hatása van ránk az ágyazásnak. Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Én bárhogy vetem, ugyanolyan fáradtan és nyálcsorgatva ébredek, akár bevetem a vackot, akár nem. Egészséges szemlélet? Szerintem élhető mindenképp. 

feng shui reblog pro egeszseg

Az ágy

Van itt is minden mint a mesében. A narancs folt az ágy elején a szerelmem által hozott déli gyümölcs, ami az ágyban kapott helyet, valamit a csodagép, ami segíti az önkifejezésemet a maximális szintekre emelni, betűk, emojik és ikonok használatával. Az ágyon a bal oldalon álmodom az igazak meséjét, míg a jobb oldalamon a második legszőrösebb ember a lakásban. Látható még a takaró, ami egy karácsonyi ajándék volt az idén, és hasznos felhasználóra lelt bennem, valamint az akciós memória habpárna, amelynél kényelmesebbre sohasem tettem a fejemet. Azt hiszem, hogy az ágyam felülete a legrendezettebb és a legegészségesebb környezet a lakásban. 

feng shui reblog pro egeszseg

A hűtő, vagy divatosan fridzsider

Azt hihetitek, ha már ennyire koszos vagyok, akkor biztos jól nézek ki, és egészségesen táplálkozom. Ha a lakásomra nem adok, magamra biztos! A hűtő tartalma táplálkozás szempontjából egy gyanítom hogy már nem ehető borsólevesből, tojásból, sajtból, krémtúróból, majonézből, salátaból és sörből áll. Túlélés szempontjából megfelelő, egyéb kiegészítőkkel mint sajt és sütőpor. Nem voltam sosem konyhatündér, néhány urban legends is bizonyítja az alapját szakácstudományomnak. 

feng shui reblog pro egeszseg

Van stílusod? Hát...

A női részlegem ékszerrel, parfümmel kuszán. Ez válasz mindenre.

Sosincs jobb opció, mint bejönni a szobád nyugalmába, becsukni az ajtót, kikapcsolni a telefonod, és átadni magad az Xbox-nak és a játéknak. Én is így tettem, a teljesen egészséges igényemet elégítettem ki azzal, hogy egy hete csak a kontrollert nyomom, bizonyítandó, csak egészséges nasikkal.

feng shui reblog pro egeszseg

A mandarin

Tökéletes summázása a kép annak, hogyan is állok alapvetően az egészséges életmóddal, és magával az egészséggel kapcsolatban. Van is, meg nincs is, igyekszem is meg nem is. Az egészséges táplálkozás és a lét egy konkrét döntés kellene, hogy legyen az életünkben. Mégsem olyan fajsúlyú, mintha mondjuk letesszük a cigarettát, hiszen a dohányzásról való leszokás egy rossz szokás elhagyását jelenti, míg táplálkozás szempontjából, ha tetszik, ha nem, enni mindig kell. Meglátásom szerint ki lehet váltani a fél év egészséges kajáját fél év rántott sajttal és sült krumplival. Ha leosztjuk, nem fog borulni az arány. 

feng shui reblog pro egeszseg

Számomra a legfontosabb lelki terápia, hogy elősegítse az egészséges állapotomat, az az írás. Semmilyen étel, semmilyen étrend nem segíthetne. Kivéve a betűtésztaleves. Az egészség és a hozzá fűződő viszonya az embernek merőben eltérő lehet egymástól, hiszen nem vagyunk egyformák. Ki a sertészsírban való főzésre esküszik, hogy az az egészségesebb, valaki pedig kizárólag zöldséget eszik, mert számára pedig az a legopcionálisabb. Ha menő és trendi életmódtanácsot nem is tudok adni, a legjobb amit mondhatok az, hogy saját magunknak kell megtapasztalni azt, hogy mi is jó számunkra, ha a lakásunk nincs is rendben, sebaj. Ha megfelelő emberek vesznek körül, egészséges önképpel, és jó hozzáállással rendelkezünk a dolgokhoz, a szemétdomb tetején és a Hilton szállodában is ugyanolyan jól érzehetjük magunkat, testileg, lelkileg, egészségesen, egészen.

Tovább
0

Veszteségek a szórakoztatóiparban I. rész A mamám két dolgot tanított meg nekem: Kisunokám, két dolog biztos az életben. Az egyik a halál, a másik pedig az adó. Bármilyen kontextusban is jöjjön fel a szó, egyik téma sem kellemes, és nem szívesen beszélnek róla az emberek. Mindenkinek az elmúlás és a vég jut eszébe a halállal kapcsolatban. De ezek a szellemek, és lelkek, amíg világ a világ, örökké élnek az emlékezetünkben és a történelmünkben is. Össze is szedtem hát egy személyes kis csokorba pár olyan hírességet, embert, akik halála váratlanul érte a világot, viszont elmúlásuk nem a véget jelentette. 

Aaliyah

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Aaliyah 

Aaliyah neve talán ismerősen csenghet az 1990-es évek kései hip hop irányzat rajongói számára, valamint az Öld meg Rómeót című film női főszereplőjeként is. A színésznőként és énekesnőként is tevékenykedő Aaliyah Dana Haughton 1979-ben született New Yorkban, zenész családban, hiszen az édesanyja is énekléssel foglalkozott. Aaliyah-t 12 évesen fedezték fel,  és alig 14 évesen jelent meg az első albuma 1994-ben. Az korong címe stílusosan: Age ain't nothing but a number.  A lemez hatalmas siker lett, dupla platinum lemez, illetve a Billboard 200-as lista 18-adik helyére küzdte fel magát. A sikeren felbuzdulva keresett énekesnővé vált. Később leigazolt az Atlantic Records kiadóhoz, emellett iskolai tanulmányait is befejezte a középiskolában, és le is érettségizett 1997-ben. Még ugyanebben az évben részt vett az Anastasia című mese főcímdalának elkészítésében, a 1998-ban pedig az Oscar-díj átadó estéjén adhatta ezt elő, így ezzel ő vált a legfiatalabb énekessé, aki valaha előadott az eseményen. Az évben, szintén film kapcsán, a Dr. Dolittle zenéjéért megkaphatta élete első Grammy jelölését. 
Emellett nem csak a zenei életben, hanem a filmvásznon is ugyanúgy helyt állt, nem is akárhogyan. 2000-ben kapta meg első filmszerepet Jet Li mellett a magyarul Öld meg Rómeót című filmben, amelynek dallamait szintén ő énekelte a filmhez kapcsolódoan. A mozi a gyártási költségek majdnem ötszörösét hozták a konyhára, egyben nagyobb figyelmet is eredményezett a női főszereplőnek, alig 21 évesen. Abban az évben egy film volt, ami jobban nyitotta  mozikasszáknál, a Steven Soderbergh féle, Julia Roberts-nek elégedett Oscart hozó, Erin Brokovich.

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Beyoncé, Aaliyah és Kelly Rowland még 2000-ben

 
2001-ben megjelent harmadik nagylemeze, ami rögtön a Billboard lista második helyéig repült, ezzel pedig végérvenyístve sztár státuszát. A  2001-es év a végzetét hozta Aaliyah számára,  augusztus 25-én délután, befejezvén a Rock the boat című dal klippjének forgatását, a repülőgép ami Aaliyah-t és a rajta kívül a gépen levő 8 embert szállította lezuhant Bahama partján. A történet érdekessége, hogy a klippforgatást hamarabb fejezték be, ezért is indultak útnak, viszont a tervek szerint csak másnap repültek volna haza. A gépen mind a kilenc ember életét vesztette.
Aaliyah élete során jó barátságot ápolt Timbaland-del, Beyoncé-val és Missy Elliott-tal. Missy Elliott klipjeiben és későbbi munkáiban is előszeretetettel állít emléket Aaliyah számára. A Work it című dalának videójában is fellelhető egy ilyen, 0:59-nél. Aaliyah 22 évet élt.

Gia Carangi

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Gia Carangi


Amikor legelőször meghallottam a nevét, sajnos nem tudtam beazonosítani,  de pletyka alapján leszűrtem, hogy egy tragikus sorsú valakiről van szó. A napokban rákerestem az interneten, és ténylegesen megbizonyosodtam arról, hogy valóban érdekes életet élt, ráadás, hogy csak 1 év választotta el a 27-ek klubjától. 1998-ban film készült az életéről, Angelina Jolie főszereplésével, amiért Golden Globe díjjal is jutalmazták. Gia Carangi 1960-ban született Philadephia-ban, édesapja olasz, míg édesanyja ír felmenőkkel bírt. A gyerekkora nem is igazán hívható gyerekkornak, hiszen alig 17 évesen elköltözött New Yorkba, hogy szerencsét próbáljon, és beindítsa karrierjét. Vállalkozása sikerrel járt, hiszen neve egyet jelent az első szupermodell státusszal is. A költözés után leszerződott a Wilhelmina Modellügynökséggel, akik a divatvilágban olyan felfedezettekkel bírnak, mint Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista vagy Iman. A gyors felfedezést rögtön Vogue címlap követte, a francia, az olasz és az amerikai magazinban is. Így nyilatkozott erről az időszakról: "Elkezdtem nagyon jó emberekkel dolgozni, nem mintha máskor nem dolgoztam volna ilyen emberekkel, viszont minden olyan gyorsan történt. Nem is igazán arról szólt, hogy mi a folyamata annak, hogy modell legyek, hogy építsem fel magam, inkább arról, hogy már azzá váltam."
A divatvilágban húzónévvé vált, fotósok és kifutók kedvence lett könnyedén, azonban árnyoldala is volt a hirtelen jött hírnévnek. 

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

1978-ban Wilhelmina Cooper, akivel elég szoros kapcsolatot ápolt, a modellügynökség megalapítója, tüdőrákban meghalt. Az elkeseredett modell a hírnév okozta nyomás és a gyász hatására tudatmódosító szereket, drogokat kezdett használni. A pusztító életmódnak köszönhetően, volt hogy kisétált a fotózásokról, de olyan eset is történt, hogy nemes egyszerűséggel elaludt a kamera előtt. Hiába szerződött le a Ford Modellügynökséghez, három hét után felbontották vele a szerződést viselt dolgai és hozzáállása miatt. Heroinfüggővé vált, sőt néhány fotóján látszódnak is a tű nyomai a karján. Élete fordulóponthoz érkezett, legjobb barátja Sandy Linter is megszakította vele a kapcsolatot, félt attól, hogy negatív megítéléssel lesznek az ő karrierje iránt is, ha tovább tartja a kontaktot Carangi-val. 1981-ben visszaköltözött Philadelphia-ba és részt vett egy elvonókúrán, hogy helyre rakja az életét. Ennek ellenére még ebben az évben rajtakapták tudatmódosító szerek hatása alatt, amint vezetett, rendőrségi ügy lett belőle , a karrierjére pedig egy újabb fekete pont íródott. Újabb törést jelentett, hogy fotósa és jóbarátja Chris von Wangenheim autóbalesetben életét vesztette. 
1981 őszén már csak árnyéka volt önmagának, drogfüggés és a hedonista életmód nyomot hagyott külsején, viszont tervezte a nagy visszatérését. 1982-ben ugyan szívességből a Cosmopolitan címlapjára került, de a következő időszakában nyilvánvalóvá vált, hogy a karrierjének vége. Amerikában és Európában senki nem akarta leszerződtetni és foglalkoztatni. A drogfüggés teljesen elhatalmasodott rajta, családi nyomás hatására ismét, önként alávetette magát egy újabb elvonó programnak, és emellett beiratkozott egy iskolába, hogy fotóművészetet és cinematográfiát tanuljon. A józansága tiszavirágéletű volt, három hónap után Atlantic Citybe költözött és ismét heroinfüggővé vált. Gyakran előfordult, hogy pénzért feküdt le emberekkel, ennek következménye volt, hogy pár alkalommal megerőszakolták. 1986 őszén tüdőgyulladást kapott, aminek következtében bekerült a kórházba, hazaszállították Philadelphia-ba, a vizsgálatok során pedig kiderült, hogy HIV pozitív. Az édesanyja ápolta lányát, a látogatóknak pedig megtiltották a belépést. A szervezete nem bírta sokáig, Gia Marie Carangi 1986. november 18-án hunyt el. A temetését november 21-én tartották meg, szűk családi körben, a divatvilágból viszont senki nem jelent meg, hogy tiszteletét tegye a modell temetésén. 

Selena Quintanilla

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Selena Quintanilla

Neve most éppen aktuális, hiszen pár nappal ezelőtt kapta meg saját csillagát a Hollywood Walk of Fame-en. "Selena egy angyal volt. Amíg ő túl hamar eltávozott tőlünk, addig az amit alkotott permanessé vált, ami generációról generációra száll szerte a világon." - mondta Los Angeles polgármestere Eric Garcetti a csillag felavatásakor. Másrészt a halloween-i láz közepette Kim Kardashian West és Demi Lovato is Selená-nak öltözött be, jelmez gyanánt. De ki is valójában ő?
Selena Quintanilla 1971-ben született Texasban, mexikói származású szülők gyermekeként. Alig 10 évesen lett az édesapja által alapított banda énekese, eleinte esküvőkön és más eseményeken léptek fel, de már itt megmutatkozott Selena nem mindennapi tehetsége. Annak ellenére, hogy az énekesnő angol közegben nőtt fel, édesapja már korán megtanította neki a spanyol nyelvet, és későbbekben előszeretettel énekelt  ezen a nyelven is. Édesapja az alig 14 éves Selenát kivette az iskolából és időt, energiát és pénzt invesztálva a lányba, bízott abban, hogy minden energia meg fog térülni rövid időn belül. Selena később 17 évesen befejezte a tanulmányait, megszerezte az érettségit, és a louisianai egyetemre is felvételt nyert. A népszerűségével egyenes arányosságban nőtt a népszerűsége és a turnék száma is, így kezdett összeegyeztethetetlenné válni az egyetem, és a folyamatos turnézás. 1987-ben meg is nyerte a Latin Grammy-t két kategóriában is, ezáltal eldőlt milyen irányban is fog tovább haladni. 1989-ben a hatalmas siker révén a Coca-Cola is szerződést ajánlott neki, mint reklámarc, két reklámfilmet is leforgattak vele, ennek keretein belül.

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Selena egy Coca-Cola kampányfotón

Ugyanebben az évben viszonyt kezdett el a zenekar gitárosával Chris Perez-zel, annak ellenére, hogy a férfi ekkor foglalt volt. A hosszú huza-vona után 1992-ben összeházasodtak.
Élete során 5 nagylemeze jelent meg és több mint 60 millió albumot adott el világszerte. 1994-ben megnyerte a Grammy díjat, a legjobb mexikói/amerikai album révén Amor Prohibido című lemezével. 
Selena halálában fontos szerepet játszott Yolanda Saldívar, aki Selena rajongói klubjának elnöke volt, egyben az énekesnő jó barátja is. Saldívar emellett nővérként is dolgozott. A rajongói klubban a zenekar és Selena is meglátta a potenciált, amivel még nagyobb ismertséget és népszerűséget nyerhettek a zenéjüknek, ezért szoros kooperációban dolgoztak. 1995-ben viszont rájöttek, hogy Saldívar pénzt lop tőlük, összesen 60 000 dollár tűnt el, emellett Saldívar még fontos papírokat is visszatartott, viszont megadta neki az esélyt, hogy megmagyarázza a helyzetet. Egy corpus christi-i szállodánál találkoztak, ahol a veszekedésből dulakodás lett. Selena segítségért szaladt, míg Saldívar hátba lőtte az énekesnőt, aki a kórházban belehalt a sérülésbe 1995. március 31-én. Yolanda Saldívart börtönbüntetésre ítélték, leghamarabb 2025-ben szabadulhat.
1997-ben filmet forgattak életéről Selena címen. Kijelenthetjük, hogy Selena munkássága utat nyitott olyan előadóknak, mint Jennifer Lopez, Shakira vagy a mai latin zene koronázatlan királynője Anitta. Selena 23 évet élt. 

Brittany Murphy

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

"Végtelenül optimista ember vagyok. Boldognak lenni is egy választás. És ezt a választást Te is meghozhatod mindennap, de csak akkor, ha tényleg akarod" 


Brittany Murphy 1977-ben született Atlantában, viszont a gyerekkora egyik fő nehézségét jelentette, hogy szülei három éves korában elváltak, így az anyjához került, és elköltöztek New Jersey-be. A kis Brittany már 9 évesen kamera elé állt, reklámfilmekben és kampányokban szerepelt, valamint a helyi színházban előadott darabokban szerepelt. A korai tinédzser éveiben kapott nagyobb reklámszerepeket a Pizza Hut és a Skittles márkák keretein belül, ami ismertséget hozott számára. 1991-ben pedig már Hollywood-ban találta magát, anyjával az oldalán. 1993-ban pedig megkapta első kisebb szerepét a Family Prayers című filmben. 
Két évvel később szerepelt első komolyabb szerepével a Spinédzserek című filmben, ahol Tai-t a naiv és álmodozó lányt alakította Alicia Silverstone és Paul Rudd oldalán. A film után záporoztak a jobbnál jobb ajánlatok, Murphy karrierje beindult. 1999-ben kapott egy kisebb szerepet Angelina Jolie és Christina Ricci oldalán az Észvesztő című filmben, ahol egy mentális zavarokkal küzdő lányt alakított. A millenium után olyan filmekben kapott szerepet, mint a 8 mérföld Eminem oldalán, a Ne szólj száj  című film Michael Douglas és Sean Bean mellett, amellyel a kritikusok elismerését is elnyerte.

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Brittany Murphy

Az elkövetkező években a karrierje töretlenül ívelt kisebb hullámvölgyekkel, Ashton Kutcher oldalán a Szakítópróbában megmutatta komika oldalát is, a Sin City-ben Robert Rodriguez irányítása alatt szerepelt. Időközben pedig a zenei világ egy darabját is megkapta, hiszen 2006-ban Paul Oakenfold-dal közösen elkészítették a Faster Kill Pussycat című dalt, ami az angol dj A lovely mind nevű albumán szerepel. A dal megkaparintotta az első helyet a Billboard Hot Dance Club Play listáján, a dalt Murphy halála után újra kiadták, a UK Dance Chart 7-dik helyéig küzdötte fel magát. A hangját nem csak az éneklésben, hanem a szinkronizálásban is tudta kamatoztatni, hiszen a Táncoló talpakban is a hangját kölcsönözte Gloriának, a pingvinnek. 
Halálával kapcsolatban sok kérdés felmerült az évek során. Tény, hogy a halála előtti napokban influenzaszerű tünetei voltak, és a felírt gyógyszerek együttes kombinációja okozta szerencsétlenül a színésznő halálát. Konspiratív elméletek is napvilágra láttak, viszont egyik elmélet sem állt biztos lábakon. Brittany Murphy 2009. december 20-án hunyt el. Férje Simon Monjack fél évvel később 2010. május 23-án távozott az élők közül. 

Rengeteg színész, énekes és más közszereplő halála érinthet minket váratlanul, ezért a következő epizódban is szeretnék néhány ember számára emléket állítani. Így kijelenthetem, hogy folytatása következik. 

Tovább
0

A nevem TonyaA harag rossz tanácsadó, a bosszú rossz tanácsadó. Közhelyes állítások, amelyek egyértelmű kijelentések, viszont bármilyen szituációban megállják a helyüket, és igazak is. Általános igazságok, amiket tudunk mélyen legbelül, de a kis ördög a vállunkun azt mondja, VENDETTA. Elborul az elménk, és a józan ész szabályait néha meg is szegve hallgatunk a rossz tanácsadónkra, akinek még csak fizetnünk sem kellett a tippért. Tényleg igaz az a klísé is, hogy az élet írja a legfordulatosabb és leghihetetlenebb történeteket. Ezt Nancy Kerrigan és Tonya Harding története leginkább képes alátámasztani. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblog

Tonya Harding

Tonya Harding utóélete talán sokkal híresebb és hírhedtebb, mint maga a karrierje, amely ellenben egyáltalán sem szégyenteljes, neve pedig két dologról ismert: a jégkorcsolyázó pályafutása, valamit a tény, hogy 1994-ben egy életre eltiltották attól. Tonya Harding 1970-ben született az Oregon állambeli Portland-ben. Édesanyja Lavona Harding, aki 7-szer ment férjhez, Harding pedig az ötödik házasságából született gyermek. Tonya 4 évesen ismerkedett meg a jégkorcsolyázás világával, egy éven belül pedig megnyerte az első bajnokságát. Ezidőtájt, már szemmel láthatóvá vált, hogy anya és lánya között nem a legfelhőtlenebb viszony fog kialakulni. A csapattársak, akik még emlékeztek erre az időszakra, Lavona Hardingot egy karakán és agilis nőnek írták le. Gyakran kiabált lányával, ribanc és hülye jelzőkkel illette. Az egyik leírás szerint, mikor Tonya nem anyja elvárásainak megfelelően teljesített, egy fésűvel verte meg lányát, annak ellenére, hogy Tonya soha nem adta fel a harcot. A későbbiekben az anyja folytatta a bántalmazást mentálisan illetve fizikálisan is. Ez a törtető jellem Tonya Harding korcsolyázási stílusát és életét is meghatározta, a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nem tartozott a klasszikus és kecses szépségekhez, akik jellemzik ezt a sportágat. Apjával közvetlenebb kapcsolatot ápolt, hiszen ő tanította meg horgászni és autót szerelni is, nem mellesleg lőni is. 
15 évesen találkozott Jeff Gillooly-val, aki három évvel idősebb volt Tonya-nál, ennek ellenére - és persze az anyja folyamatos nyomása hatására is - négy év múlva hozzáment Gillooly-hoz. Igazi se veled-se nélküled kapcsolatnak ígérkezett házasságuk, hiszen a következő évben beadták a válókeresetet, amelyet visszavontak, majd ismét a szeparálás került elő. 

Harding stílusa és karrierje is igencsak kilóg a sorból, hiszen keményen és határozottan korcsolyázott, ő volt például az első amerikai nő aki rövidprogram során teljesítette a tripla axelt, illetve az első nő, aki sikeresen végrehajtott két tripla axel-t egyéni versenyen. Ezzel szemben sok kritika érte a személyét is, hiszen dohányzott és ivott is alkoholt, a fotósok legnagyobb örömére, nyilvánosan. Egyszer egy baseball ütővel fenyegetett meg egy személyt, mikor az újságírók kérdezték az esetről és a részletekről, Tonya csak annyit válaszolt, hogy az ütő műanyag volt. 
1991-ben jött az áttörés Tonya számára, hiszen a világbajnokságon második helyezett lett, és az amerikai bajnokságon pedig a legjobbnak járó helyet sikerült megkaparintania. A világbajnokság harmadik helyezettje pedig nem volt más, mint Nancy Kerrigan. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblog

Tonya Harding és Nancy Kerrigan


Nancy Kerrigan háttere szöges ellentéte volt Harding gyerekkorának és családjának. Kerrigan a három gyermek közöl a legfiatalabbként született 1969-ben. A két bátyja, az édesanyja és az édesapja végig támogatták a jégkorcsolyázó lány álmait, olyannyira, hogy az édesapja még plusz munkákat is vállalt azért, hogy finanszírozni tudja Nancy gyakorlását és  fejlődését. Két testvére Michael és Mark is a jégen találták meg a számításukat, hiszen mindketten hokijátékosok lettek, így talán a családban maradt a jég szeretete. 

1994. január 6-a az a nap, mikor mindkettejük neve bevonult a hírhedt történelembe, kinek támadó, kinek áldozat nevén. Harding a 90-es évek elején egyre inkább visszaesett a listán, hiszen az olimpián negyedik helyezést ért el, 1992-ben az amerikai bajnokságon Kerrigan egy hellyel előrébb végzett, így osztoztak a második és a harmadik helyen. Tonya így komolyan aggódhatott a jövője miatt, hiszen Nancy Kerrigan tört és haladt előre a versenyek folyamán. Kellően zavarhatta, hiszen a sajtó és a közvélemény is kedvelte a kecses, mosolygós és kedves Kerrigan-t, amiből a támogatók által jól is profitált, - a Reebok-kal és az Evian-nal is szponzori szerződésben állt Kerrigan - ellenben Harding verejtéke még nem fizetődött ki, a helyi sajtó által nem kapott akkora figyelmet, amekkorát -állítása szerint- ő megérdemelt volna. A legélesebb példa erre, hogy Kerrigan fellépő ruháit általában Vera Wang tervezte, míg Harding saját magának készítette azt.
 1993-ban el is vált férjétől Jeff Gillooly-tól, akivel szemben még jogi védelmet is kért, hiszen egy alkalommal a férfi fegyvertartási engedélyétől annyira tartott, hogy azt hitte, a férje meg fogja ölni. A balul elsült házasság, az anyagi nehézségek és persze Nancy Kerrigan-nel való rivalizálása nem adtak Harding számára túl sok opciót. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblog

A rivális előtérbenHarding a volt férjét, Jeff Gillooly-t felbérelve kieszelték a sporttörténelem talán leggroteszkebb, és első hallásra legnevetségesebb tervét, Nancy Kerrigan likvidálását illetőleg. Az ötlet csiszolásában Gillooly egyik barátja Shawn Eckhardt, Derek Smith és annak rokona Shane Stan segítettek, a véghezvitelét pedig a következő év január 6-ra időzítették. Smith és Stan elutaztak Detroit-ba, a Cobo Arena-ba, ahol Kerrigan épp a napi gyakorlását végezte. A kötelező edzés után, Kerrigan épp az újságírók kérdésére indult válaszolni, Stan azonban követte őt, és egy rendőrség által használt is bottal, viperával a jobb térde felett megütötte Kerrigan lábát, aki összeesett, szerencsére csak zúzódást szenvedett el, Stan pedig elmenekült a helyszínről. Kerrigan a sírás közepette annyit tudott kiabálni a sírástól elfojtott hangon, hogy Miért? Miért? Miért? Az eset gyors médiavisszhangot váltott ki, és további kérdésekre adott okot, amik megválaszolatlanul álltak. Ki és miért tette ezt? Harding megnyerte a 94-es amerikai bajnokságot, Kerrigan hiányában. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblogEckhardt viszont elkövetett egy hibát, és a barátainak elkezdett hencegni és beszélni a tervről, amit kieszeltek Harding érdekében, ami természetesen kitudódott, ráadásul Stan pedig egy nyilvánvaló nyomot hagyott maga után a nyomozóknak, amelyen el tudtak indulni, így 1994. február 1-jén végeredményként Gillooly beismerő vallomást tett az elkövetett tettekről, és letöltendő börtönre, 2 évre ítélték őt és Eckhardt-ot is. A lillehammer-i olimpiai játékok két héttel ez után kezdődtek, Kerrigan helyre jött a támadás után, Harding pedig szintén részt vett a játékokon, így érezhetően kínos hangulat uralkodott a játékok ideje alatt. Jól mutatja az az adat is, hogy mindenképp figyelemre méltó eseménynek lehettünk tanúi, hogy az 1994-es téli lillehammeri olimpiai játékok műkorcsolya versenye volt az egyik legnézettebb sportesemény a sporttörténelemben. Kerrigan az egyik legjobb produkcióját nyújtotta, és megszerezte a második helyet, míg Harding épp ennek az ellenkezőjét sikerült prezentálnia, de még az ugrásai sem sikerültek, majd sírva fakadt, és még ennek tetejében a cipőfűzője is elszakadt. A szegényes eredménye meg is mutatkozott, hiszen a Katarina Witt után végzett a nyolcadik helyen az összesítésben. 

Tonya Harding felelőssége is kiderült az ügy kapcsán, viszont nem ítélték börtönbüntetésre, ellenben három év próbaidőt kapott, illetve 100 000 dollár megfizetésére kötelezte a bíróság. Gillooly pedig a börtönbüntetése után nevet változtatott. Hardingot 1994-ben egy életre eltiltották a műkorcsolyától és többet nem indulhatott versenyen sem. Az eset után Harding próbálkozott a hírnevét pozitív irányba terelni, így mind zenei pályán, mind színészi pályán próbálkozott. A Golden Blades nevű zenekarának egyetlen egy fellépése volt, viszont előadás híján a közönség "kifújolta" a színpadról. A negatív megítélésen nem segített az sem, hogy egy szexvideó is kiszivárgott, ami a Gillooly-val kötött esküvőjét követően került felvételre. Próbálkozott még boxolói karrierrel is egy tévéműsor keretein belül. Kerrigan 1994-ben "nyugdíjazta" magát, későbbiekben ő is szintén televíziós karrierben gondolkodott, ékes bizonyítéka, hogy 2017-ben részt vett a Dancing with the Stars idei évadjában. 

Kerrigan állítása szerint Harding sosem ismerte be tettét, és sosem kért tőle bocsánatot. A történetükről film is készült Margot Robbie főszereplésével, I, Tonya címen, aminek 2017. december 8-án lesz premiere. Érdekesség, hogy Robbie sosem hallott a történetről, és azt hitte, hogy az ügyes forgatókönyvírók szüleménye az egész történet. 

Bárhogy is döntsön az ember, a harag is rossz tanácsadó. A rossz hírnév viszont megbélyegez.

Tovább
0
«
123

HTML

noorciusz

blogavatar

Szeretek írni. Ennyi elég is.