A fejlődésnek és a XXI. század lehetőségeinek köszönhetően a technológiai újítások a közlekedésben és a szállításban is szerepet kaptak, és ezzel új lehetőségek nyíltak meg az emberek számára.

Biztos mindenki emlékszik a Vissza a jövőbe II. részére, amikor Doki és Marty 2015. októberébe repülnek, és a lebegő gördeszka mellett a repülő járművek is megjelentek, egyéb technikai fejlesztések mellett, mint például az önbefűző sportcipő. Ezek mellett a dolgok mellett eltörpül a tény, hogy a jövő már itt van a nyakunkon, sőt már be is következett, és jobb ha lépést tartunk a trendekkel és a technológiával, mert minden nap szinte egyre újabb, és újabb dolgokat mutatnak be, amellyel a személyszállítás gördülékenyebben, kényelmesebben és gyorsabban fejlődik, mint eddig valaha.

GPS

Az idén 40 éves Global Positioning System, amely műholdas kapcsolattal működtetnek, az amerikai kormány tulajdonát képezi. A fejlesztés talán az egyik legnépszerűbb navigációs megoldás, amit valaha használtak az emberek. 31 műhold segítségével, 5 méteres pontossággal állapítja meg a rendszer a hely koordinátáját. A rendszer a nap 24 órájában elérhető bármilyen nemű előfizetés vagy feliratkozás nélkül. A 70-es évek végén az amerikai hadierő használta a technológiát, de a későbbiekben civil felhasználásra is bocsátották a 80-as évek elején. A műholdak egyedi jeleket küldenek, amelyek segítségével a navigációs rendszer segít a helyadatok megállapításában. A GPS ezen kívül még más értékeket is képes kiszámítani, mint például a sebesség, a közlekedési szabályokhoz való viszonyulást, esetekben figyelmezteti a sofőrt, útvonal és útirány, két hely közötti pontos távolság megadása, a fennmaradt távolság a célállomástól vagy például a napfelkelte és a naplemente pontos idejének kiszámítása.


Amellett, hogy 1973-ban alapították az eredetileg NAVSTAR-nak nevezett rendszert, minden egyes műholdat 10 teljes évig építettek és tökéletesítettek, 1993an érték el a 24-dik műholdszámot. Egy műhold súlya körülbelül 900 – 1000 kg között van. A műholdak napenergiával működnek, viszont rendelkeznek akkumulátorral, arra az esetre, ha napfogyatkozás következne be. A navigációs rendszer méltán megreformálta a közlekedési normákat, és népszerűbb lett bármilyen térképnél vagy atlasznál.

Drive Sweden

A jövőben az önműködő autók, buszok, vonatok mind egy alkalmazással lesznek összekötve, amely lehetővé teszi, hogy a közlekedési dugók mind a múlt részei legyenek, és az autóparkok pedig zöld parkokká változzanak – így összegezte Cathis Elmsäter-Svärd, a Drive Sweden elnökasszonya. Az organizáció célja az, hogy önjáró, autonóm járművekkel töltsük be a közlekedést, ezáltal biztonságosabbá és óvatosabbá téve a személy – és anyagszállítást is, egyaránt. Az önálló autókkal az emberi kockázati tényezőket is ki szeretnék vonni az egyenletből, mint például a balesetek és különböző előre nem látható események kiküszöbölése emberi vonatkozás tekintetében, illetve az emisszió mértékét is csökkentenék. Elmsäter- Svärd szerint, 2030-ra teljesen meg fog változni a szállítás, és egy teljesen automata rendszerrel.illetve egyéb közlekedési lehetőségekkel lesz megoldva a közlekedés a technológia fejlődésének köszönhetően.

Google Earth

Szellembiciklis London utcáin

Talán az egyik leglazábban kapcsolódó alkalmazás a közlekedéshez, ami nem is igazán a közlekedésről szól, de mégis a közlekedés által válik lehetővé, hogy láthassuk az eredményt. Miért is? Ehhez egy üzenetet kellett kapnom az egyik barátnőmtől, aki épp Budapest utcáit rótta az anyósülésen, amikor megjegyezte, hogy ő bizony integetett, és reméli, hogy látszódik is majd a végeredményen. Ez nem volt más, mint a Google Earth fényképezős, felvétel készítős kocsija. Egy speciális technika által összefüggő képeket készít a meghatározott útvonalon. Így egy kattintással lehetünk akár a Louvre épületénél, a Times Square-en,az 51-es körzet mellett, vagy a kínai Nagy Falnál.

A Vörös Téren szeretnek integetni

Bizonyára sok az ismerős

Az alkalmazást 2001-ben készítette el a Google készített el, viszont a három dimenziós utcaképen is meg tudjuk tekinteni a tényleges körülményeket. Mint például Moszkvában a Vörös Téren. London Big Ben-jénél, vagy New York-ban a Szabadság szobornál, vagy az Empire State Building-nél. A telefonos alkalmazás nagy segítséget nyújthat ha a körülményekre vagyunk kíváncsiak, vagy ha virtuálisan szeretnénk utazni a keresőszó segítségével. Idén ünnepelte 17. születésnapját a Google Earth, aminek világszerte több, mint 100 millió felhasználója van.