Tény, hogy a gyalogos közlekedés sok embert foglalkoztat, vajon tényleg mindig övék az utolsó szó? Az autósok és a gyalogosok örök ellenségek amióta közlekedés a közlekedés.

A gyalogosok folyton az autósokra panaszkodnak, amiért nem engedik őket át a zebrán vagy az úton bárhol. Az autósok pedig gyakran mérgelődnek a lassú járókelőkön, akik csak állnak bámészkodnak, mikor el akarják engedni a zebrán, akkor nem megy, ha pedig megunták a tötymörgést, és elindul a kocsi, biztos hogy akkor indul el a zebrán a gyalogos is.
Saját tapasztalatom mondatja velem, hogy valóban sok gyalogos (és a titkos kedvenc Tornádók) gyakran valóban semmibe veszik a közlekedés alapszabályait, annak nem tudása vagy semmibevétele miatt. A gyalogosként sokszor arrogánsan viselkedünk, hiszen nekem van elsőbbségem. Akár zebrán megyek át, akár a zebrától 10 méterre.
A kölcsönös tisztelet sokszor hiányzik ezekben a szituációkban, de vajon tényleg mindig elsőbbsége van a gyalogosnak? Spoiler: óriási tévedés!
Nézzük is, mikor enged az autós és mikor szenved?

Hol közlekedhetnek a gyalogosok?


A gyalogosnak a járdán, ahol pedig nincs járda, abban az esetben a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton közlekednie. Ellenben nem az út közepén, ahogy felénk szokás.

Hol kelhet át a gyalogos?

A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos átkelőhelyen mehet át. Ha a közelben kijelölt gyalogos átkelőhely nincs felfestve, ebben az esetben lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél haladhat át. Egyéb helyen bárhol átmehet a gyalogos az úttesten.

Fontos tudnivalók!

A gyalogos az úttesten a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át, és csak akkor léphet az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.
„Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.”(1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, III. rész, 21§, 6. bekezdés)

Illusztráljuk, hogy mikor is van elsőbbsége a gyalogosnak!

1. ábra

A gyalogosnak a gyalogosátkelőhelyen elsőbbsége van a járművel szemben, de csak akkor léphet rá a zebrára, ha körülnézett, és meggyőződött a zavartalan átkelésről, a gyalogos pedig nem tévesztheti meg a gépjárművezetőket. A zebra mellett beszélgetni nem kifizetődő! (1. ábra)

2.ábra

Alárendelt útvonalon való kanyarodáskor a gyalogos elsőbbséget élvez.(2. ábra)

3. ábra

Főútvonalról való letérésnél, lekanyarodásnál a gyalogos elsőbbséget élvez.(3. ábra) (4. ábra)

 

5.ábra

Kanyarodó főútvonalon való továbbhaladásnál a gyalogos elsőbbséget élvez.(5. ábra)

Illetve a gyalogosnak szintén elsőbbsége van, ha lakott területen belül az útkereszteződésnél, a járda meghosszabbított vonalában kel át.

Az a fránya villamos

A villamosra vonatkozólag sok szabály vonatkozik az autósokra, mikor adnak és mikor van elsőbbségük a menetrend szerint közlekedő járművel szemben. A villamos visszaköszön a gyalogosokra vonatkozó szabályszerű közlekedésben, villamos megállóhely formájában. Mit is kell tennünk?

A gyalogosok a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén lévő járdasziget, és az ahhoz közelebb eső járda között mehet át (a járdasziget teljes hosszában).

Viszont akkor most elsőbbsége van a gyalogosnak vagy sincs? Ezt a helyzetet még tovább kell bontanunk, hogy megértsük a helyzeteket.

Ha a villamos megállónál nincs járdasziget, és a leszállás az úttesten történik, akkor a gyalogos köteles a legrövidebb úton átkelni. Ebben az esetben elsőbbsége van, illetve amúgy sem mehet ott másik jármű, amíg a villamos áll.
Ha van járdasziget, de nincs felfestve zebra, akkor a gyalogos szintén köteles a lehető legrövidebb úton átkelni. Ebben az esetben a gyalogosnak nincs elsőbbsége, viszont a járművezetők fokozott figyelemmel kell hogy legyenek ezeken a helyeken.

Ha járdasziget és zebra is a megállóhelynél, akkor a gyalogos nem a legrövidebb úton mehet át, hanem a gyalogos átkelőhelyen kell, hogy áthaladjon. A járművezetők itt is fokozott figyelemmel kell hogy eljárjanak.

Összességében a gyalogosnak mindig elsőbbsége van, kivéve amikor nincs. Közlekedjünk elővigyázatosan, figyelve és tisztelve minden abban résztvevő személyt.