A rendőröktől sokszor kiver minket a víz, félünk, hogy biztos valamilyen bírságot vagy büntetést akarnak a nyakunkba rakni, ha találkozunk velük.

Viszont tudnunk kell, ahogy a nevükben is benne van, hogy azért vannak, hogy a rend és a nyugalom fent maradjon, ehhez pedig kell valaki aki ezt őrzi. Közlekedésben pedig különösen fontos szerepet játszanak, mivel a járművezetés összetett dolog, hiszen máshoz is kell alkalmazkodnunk. Még, ha egy kissé is, de átlépjük a sebességhatárt, egy rendőrautó látványa biztos hogy rendre utasít minket.

Speciális forgalmi helyzetnél pedig kell egy vezér, aki megmondja, mikor haladhatunk biztonságosan tovább, hogy mindenki épségben elérkezzen A-ból B pontba. Egy külön jelzésrendszert alkalmaznak ehhez, ami sokkal egyszerűbb és elegánsabb, mintha egyesével odamennének mindenkihez, és megmondják, merre haladhatnak tovább. Ezt a külön jelnyelvet rendőri karjelzésnek nevezzük, de vajon tudjuk is, hogy milyen jelzés mit jelent? Ezzel a kis gyorstalpaló összeállítással átismételhetjük, felidézhetjük a rendőri irányítás alapjelzéseit!