A mamám két dolgot tanított meg nekem: Kisunokám, két dolog biztos az életben. Az egyik a halál, a másik pedig az adó. Bármilyen kontextusban is jöjjön fel a szó, egyik téma sem kellemes, és nem szívesen beszélnek róla az emberek. Mindenkinek az elmúlás és a vég jut eszébe a halállal kapcsolatban. De ezek a szellemek, és lelkek, amíg világ a világ, örökké élnek az emlékezetünkben és a történelmünkben is. Össze is szedtem hát egy személyes kis csokorba pár olyan hírességet, embert, akik halála váratlanul érte a világot, viszont elmúlásuk nem a véget jelentette. 

Aaliyah

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Aaliyah 

Aaliyah neve talán ismerősen csenghet az 1990-es évek kései hip hop irányzat rajongói számára, valamint az Öld meg Rómeót című film női főszereplőjeként is. A színésznőként és énekesnőként is tevékenykedő Aaliyah Dana Haughton 1979-ben született New Yorkban, zenész családban, hiszen az édesanyja is énekléssel foglalkozott. Aaliyah-t 12 évesen fedezték fel,  és alig 14 évesen jelent meg az első albuma 1994-ben. Az korong címe stílusosan: Age ain't nothing but a number.  A lemez hatalmas siker lett, dupla platinum lemez, illetve a Billboard 200-as lista 18-adik helyére küzdte fel magát. A sikeren felbuzdulva keresett énekesnővé vált. Később leigazolt az Atlantic Records kiadóhoz, emellett iskolai tanulmányait is befejezte a középiskolában, és le is érettségizett 1997-ben. Még ugyanebben az évben részt vett az Anastasia című mese főcímdalának elkészítésében, a 1998-ban pedig az Oscar-díj átadó estéjén adhatta ezt elő, így ezzel ő vált a legfiatalabb énekessé, aki valaha előadott az eseményen. Az évben, szintén film kapcsán, a Dr. Dolittle zenéjéért megkaphatta élete első Grammy jelölését. 
Emellett nem csak a zenei életben, hanem a filmvásznon is ugyanúgy helyt állt, nem is akárhogyan. 2000-ben kapta meg első filmszerepet Jet Li mellett a magyarul Öld meg Rómeót című filmben, amelynek dallamait szintén ő énekelte a filmhez kapcsolódoan. A mozi a gyártási költségek majdnem ötszörösét hozták a konyhára, egyben nagyobb figyelmet is eredményezett a női főszereplőnek, alig 21 évesen. Abban az évben egy film volt, ami jobban nyitotta  mozikasszáknál, a Steven Soderbergh féle, Julia Roberts-nek elégedett Oscart hozó, Erin Brokovich.

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Beyoncé, Aaliyah és Kelly Rowland még 2000-ben

 
2001-ben megjelent harmadik nagylemeze, ami rögtön a Billboard lista második helyéig repült, ezzel pedig végérvenyístve sztár státuszát. A  2001-es év a végzetét hozta Aaliyah számára,  augusztus 25-én délután, befejezvén a Rock the boat című dal klippjének forgatását, a repülőgép ami Aaliyah-t és a rajta kívül a gépen levő 8 embert szállította lezuhant Bahama partján. A történet érdekessége, hogy a klippforgatást hamarabb fejezték be, ezért is indultak útnak, viszont a tervek szerint csak másnap repültek volna haza. A gépen mind a kilenc ember életét vesztette.
Aaliyah élete során jó barátságot ápolt Timbaland-del, Beyoncé-val és Missy Elliott-tal. Missy Elliott klipjeiben és későbbi munkáiban is előszeretetettel állít emléket Aaliyah számára. A Work it című dalának videójában is fellelhető egy ilyen, 0:59-nél. Aaliyah 22 évet élt.

Gia Carangi

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Gia Carangi


Amikor legelőször meghallottam a nevét, sajnos nem tudtam beazonosítani,  de pletyka alapján leszűrtem, hogy egy tragikus sorsú valakiről van szó. A napokban rákerestem az interneten, és ténylegesen megbizonyosodtam arról, hogy valóban érdekes életet élt, ráadás, hogy csak 1 év választotta el a 27-ek klubjától. 1998-ban film készült az életéről, Angelina Jolie főszereplésével, amiért Golden Globe díjjal is jutalmazták. Gia Carangi 1960-ban született Philadephia-ban, édesapja olasz, míg édesanyja ír felmenőkkel bírt. A gyerekkora nem is igazán hívható gyerekkornak, hiszen alig 17 évesen elköltözött New Yorkba, hogy szerencsét próbáljon, és beindítsa karrierjét. Vállalkozása sikerrel járt, hiszen neve egyet jelent az első szupermodell státusszal is. A költözés után leszerződott a Wilhelmina Modellügynökséggel, akik a divatvilágban olyan felfedezettekkel bírnak, mint Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista vagy Iman. A gyors felfedezést rögtön Vogue címlap követte, a francia, az olasz és az amerikai magazinban is. Így nyilatkozott erről az időszakról: "Elkezdtem nagyon jó emberekkel dolgozni, nem mintha máskor nem dolgoztam volna ilyen emberekkel, viszont minden olyan gyorsan történt. Nem is igazán arról szólt, hogy mi a folyamata annak, hogy modell legyek, hogy építsem fel magam, inkább arról, hogy már azzá váltam."
A divatvilágban húzónévvé vált, fotósok és kifutók kedvence lett könnyedén, azonban árnyoldala is volt a hirtelen jött hírnévnek. 

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

1978-ban Wilhelmina Cooper, akivel elég szoros kapcsolatot ápolt, a modellügynökség megalapítója, tüdőrákban meghalt. Az elkeseredett modell a hírnév okozta nyomás és a gyász hatására tudatmódosító szereket, drogokat kezdett használni. A pusztító életmódnak köszönhetően, volt hogy kisétált a fotózásokról, de olyan eset is történt, hogy nemes egyszerűséggel elaludt a kamera előtt. Hiába szerződött le a Ford Modellügynökséghez, három hét után felbontották vele a szerződést viselt dolgai és hozzáállása miatt. Heroinfüggővé vált, sőt néhány fotóján látszódnak is a tű nyomai a karján. Élete fordulóponthoz érkezett, legjobb barátja Sandy Linter is megszakította vele a kapcsolatot, félt attól, hogy negatív megítéléssel lesznek az ő karrierje iránt is, ha tovább tartja a kontaktot Carangi-val. 1981-ben visszaköltözött Philadelphia-ba és részt vett egy elvonókúrán, hogy helyre rakja az életét. Ennek ellenére még ebben az évben rajtakapták tudatmódosító szerek hatása alatt, amint vezetett, rendőrségi ügy lett belőle , a karrierjére pedig egy újabb fekete pont íródott. Újabb törést jelentett, hogy fotósa és jóbarátja Chris von Wangenheim autóbalesetben életét vesztette. 
1981 őszén már csak árnyéka volt önmagának, drogfüggés és a hedonista életmód nyomot hagyott külsején, viszont tervezte a nagy visszatérését. 1982-ben ugyan szívességből a Cosmopolitan címlapjára került, de a következő időszakában nyilvánvalóvá vált, hogy a karrierjének vége. Amerikában és Európában senki nem akarta leszerződtetni és foglalkoztatni. A drogfüggés teljesen elhatalmasodott rajta, családi nyomás hatására ismét, önként alávetette magát egy újabb elvonó programnak, és emellett beiratkozott egy iskolába, hogy fotóművészetet és cinematográfiát tanuljon. A józansága tiszavirágéletű volt, három hónap után Atlantic Citybe költözött és ismét heroinfüggővé vált. Gyakran előfordult, hogy pénzért feküdt le emberekkel, ennek következménye volt, hogy pár alkalommal megerőszakolták. 1986 őszén tüdőgyulladást kapott, aminek következtében bekerült a kórházba, hazaszállították Philadelphia-ba, a vizsgálatok során pedig kiderült, hogy HIV pozitív. Az édesanyja ápolta lányát, a látogatóknak pedig megtiltották a belépést. A szervezete nem bírta sokáig, Gia Marie Carangi 1986. november 18-án hunyt el. A temetését november 21-én tartották meg, szűk családi körben, a divatvilágból viszont senki nem jelent meg, hogy tiszteletét tegye a modell temetésén. 

Selena Quintanilla

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Selena Quintanilla

Neve most éppen aktuális, hiszen pár nappal ezelőtt kapta meg saját csillagát a Hollywood Walk of Fame-en. "Selena egy angyal volt. Amíg ő túl hamar eltávozott tőlünk, addig az amit alkotott permanessé vált, ami generációról generációra száll szerte a világon." - mondta Los Angeles polgármestere Eric Garcetti a csillag felavatásakor. Másrészt a halloween-i láz közepette Kim Kardashian West és Demi Lovato is Selená-nak öltözött be, jelmez gyanánt. De ki is valójában ő?
Selena Quintanilla 1971-ben született Texasban, mexikói származású szülők gyermekeként. Alig 10 évesen lett az édesapja által alapított banda énekese, eleinte esküvőkön és más eseményeken léptek fel, de már itt megmutatkozott Selena nem mindennapi tehetsége. Annak ellenére, hogy az énekesnő angol közegben nőtt fel, édesapja már korán megtanította neki a spanyol nyelvet, és későbbekben előszeretettel énekelt  ezen a nyelven is. Édesapja az alig 14 éves Selenát kivette az iskolából és időt, energiát és pénzt invesztálva a lányba, bízott abban, hogy minden energia meg fog térülni rövid időn belül. Selena később 17 évesen befejezte a tanulmányait, megszerezte az érettségit, és a louisianai egyetemre is felvételt nyert. A népszerűségével egyenes arányosságban nőtt a népszerűsége és a turnék száma is, így kezdett összeegyeztethetetlenné válni az egyetem, és a folyamatos turnézás. 1987-ben meg is nyerte a Latin Grammy-t két kategóriában is, ezáltal eldőlt milyen irányban is fog tovább haladni. 1989-ben a hatalmas siker révén a Coca-Cola is szerződést ajánlott neki, mint reklámarc, két reklámfilmet is leforgattak vele, ennek keretein belül.

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Selena egy Coca-Cola kampányfotón

Ugyanebben az évben viszonyt kezdett el a zenekar gitárosával Chris Perez-zel, annak ellenére, hogy a férfi ekkor foglalt volt. A hosszú huza-vona után 1992-ben összeházasodtak.
Élete során 5 nagylemeze jelent meg és több mint 60 millió albumot adott el világszerte. 1994-ben megnyerte a Grammy díjat, a legjobb mexikói/amerikai album révén Amor Prohibido című lemezével. 
Selena halálában fontos szerepet játszott Yolanda Saldívar, aki Selena rajongói klubjának elnöke volt, egyben az énekesnő jó barátja is. Saldívar emellett nővérként is dolgozott. A rajongói klubban a zenekar és Selena is meglátta a potenciált, amivel még nagyobb ismertséget és népszerűséget nyerhettek a zenéjüknek, ezért szoros kooperációban dolgoztak. 1995-ben viszont rájöttek, hogy Saldívar pénzt lop tőlük, összesen 60 000 dollár tűnt el, emellett Saldívar még fontos papírokat is visszatartott, viszont megadta neki az esélyt, hogy megmagyarázza a helyzetet. Egy corpus christi-i szállodánál találkoztak, ahol a veszekedésből dulakodás lett. Selena segítségért szaladt, míg Saldívar hátba lőtte az énekesnőt, aki a kórházban belehalt a sérülésbe 1995. március 31-én. Yolanda Saldívart börtönbüntetésre ítélték, leghamarabb 2025-ben szabadulhat.
1997-ben filmet forgattak életéről Selena címen. Kijelenthetjük, hogy Selena munkássága utat nyitott olyan előadóknak, mint Jennifer Lopez, Shakira vagy a mai latin zene koronázatlan királynője Anitta. Selena 23 évet élt. 

Brittany Murphy

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

"Végtelenül optimista ember vagyok. Boldognak lenni is egy választás. És ezt a választást Te is meghozhatod mindennap, de csak akkor, ha tényleg akarod" 


Brittany Murphy 1977-ben született Atlantában, viszont a gyerekkora egyik fő nehézségét jelentette, hogy szülei három éves korában elváltak, így az anyjához került, és elköltöztek New Jersey-be. A kis Brittany már 9 évesen kamera elé állt, reklámfilmekben és kampányokban szerepelt, valamint a helyi színházban előadott darabokban szerepelt. A korai tinédzser éveiben kapott nagyobb reklámszerepeket a Pizza Hut és a Skittles márkák keretein belül, ami ismertséget hozott számára. 1991-ben pedig már Hollywood-ban találta magát, anyjával az oldalán. 1993-ban pedig megkapta első kisebb szerepét a Family Prayers című filmben. 
Két évvel később szerepelt első komolyabb szerepével a Spinédzserek című filmben, ahol Tai-t a naiv és álmodozó lányt alakította Alicia Silverstone és Paul Rudd oldalán. A film után záporoztak a jobbnál jobb ajánlatok, Murphy karrierje beindult. 1999-ben kapott egy kisebb szerepet Angelina Jolie és Christina Ricci oldalán az Észvesztő című filmben, ahol egy mentális zavarokkal küzdő lányt alakított. A millenium után olyan filmekben kapott szerepet, mint a 8 mérföld Eminem oldalán, a Ne szólj száj  című film Michael Douglas és Sean Bean mellett, amellyel a kritikusok elismerését is elnyerte.

halalsprint reblog aaliyah gia selena brittany sprint halal

Brittany Murphy

Az elkövetkező években a karrierje töretlenül ívelt kisebb hullámvölgyekkel, Ashton Kutcher oldalán a Szakítópróbában megmutatta komika oldalát is, a Sin City-ben Robert Rodriguez irányítása alatt szerepelt. Időközben pedig a zenei világ egy darabját is megkapta, hiszen 2006-ban Paul Oakenfold-dal közösen elkészítették a Faster Kill Pussycat című dalt, ami az angol dj A lovely mind nevű albumán szerepel. A dal megkaparintotta az első helyet a Billboard Hot Dance Club Play listáján, a dalt Murphy halála után újra kiadták, a UK Dance Chart 7-dik helyéig küzdötte fel magát. A hangját nem csak az éneklésben, hanem a szinkronizálásban is tudta kamatoztatni, hiszen a Táncoló talpakban is a hangját kölcsönözte Gloriának, a pingvinnek. 
Halálával kapcsolatban sok kérdés felmerült az évek során. Tény, hogy a halála előtti napokban influenzaszerű tünetei voltak, és a felírt gyógyszerek együttes kombinációja okozta szerencsétlenül a színésznő halálát. Konspiratív elméletek is napvilágra láttak, viszont egyik elmélet sem állt biztos lábakon. Brittany Murphy 2009. december 20-án hunyt el. Férje Simon Monjack fél évvel később 2010. május 23-án távozott az élők közül. 

Rengeteg színész, énekes és más közszereplő halála érinthet minket váratlanul, ezért a következő epizódban is szeretnék néhány ember számára emléket állítani. Így kijelenthetem, hogy folytatása következik.