A harag rossz tanácsadó, a bosszú rossz tanácsadó. Közhelyes állítások, amelyek egyértelmű kijelentések, viszont bármilyen szituációban megállják a helyüket, és igazak is. Általános igazságok, amiket tudunk mélyen legbelül, de a kis ördög a vállunkun azt mondja, VENDETTA. Elborul az elménk, és a józan ész szabályait néha meg is szegve hallgatunk a rossz tanácsadónkra, akinek még csak fizetnünk sem kellett a tippért. Tényleg igaz az a klísé is, hogy az élet írja a legfordulatosabb és leghihetetlenebb történeteket. Ezt Nancy Kerrigan és Tonya Harding története leginkább képes alátámasztani. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblog

Tonya Harding

Tonya Harding utóélete talán sokkal híresebb és hírhedtebb, mint maga a karrierje, amely ellenben egyáltalán sem szégyenteljes, neve pedig két dologról ismert: a jégkorcsolyázó pályafutása, valamit a tény, hogy 1994-ben egy életre eltiltották attól. Tonya Harding 1970-ben született az Oregon állambeli Portland-ben. Édesanyja Lavona Harding, aki 7-szer ment férjhez, Harding pedig az ötödik házasságából született gyermek. Tonya 4 évesen ismerkedett meg a jégkorcsolyázás világával, egy éven belül pedig megnyerte az első bajnokságát. Ezidőtájt, már szemmel láthatóvá vált, hogy anya és lánya között nem a legfelhőtlenebb viszony fog kialakulni. A csapattársak, akik még emlékeztek erre az időszakra, Lavona Hardingot egy karakán és agilis nőnek írták le. Gyakran kiabált lányával, ribanc és hülye jelzőkkel illette. Az egyik leírás szerint, mikor Tonya nem anyja elvárásainak megfelelően teljesített, egy fésűvel verte meg lányát, annak ellenére, hogy Tonya soha nem adta fel a harcot. A későbbiekben az anyja folytatta a bántalmazást mentálisan illetve fizikálisan is. Ez a törtető jellem Tonya Harding korcsolyázási stílusát és életét is meghatározta, a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nem tartozott a klasszikus és kecses szépségekhez, akik jellemzik ezt a sportágat. Apjával közvetlenebb kapcsolatot ápolt, hiszen ő tanította meg horgászni és autót szerelni is, nem mellesleg lőni is. 
15 évesen találkozott Jeff Gillooly-val, aki három évvel idősebb volt Tonya-nál, ennek ellenére - és persze az anyja folyamatos nyomása hatására is - négy év múlva hozzáment Gillooly-hoz. Igazi se veled-se nélküled kapcsolatnak ígérkezett házasságuk, hiszen a következő évben beadták a válókeresetet, amelyet visszavontak, majd ismét a szeparálás került elő. 

Harding stílusa és karrierje is igencsak kilóg a sorból, hiszen keményen és határozottan korcsolyázott, ő volt például az első amerikai nő aki rövidprogram során teljesítette a tripla axelt, illetve az első nő, aki sikeresen végrehajtott két tripla axel-t egyéni versenyen. Ezzel szemben sok kritika érte a személyét is, hiszen dohányzott és ivott is alkoholt, a fotósok legnagyobb örömére, nyilvánosan. Egyszer egy baseball ütővel fenyegetett meg egy személyt, mikor az újságírók kérdezték az esetről és a részletekről, Tonya csak annyit válaszolt, hogy az ütő műanyag volt. 
1991-ben jött az áttörés Tonya számára, hiszen a világbajnokságon második helyezett lett, és az amerikai bajnokságon pedig a legjobbnak járó helyet sikerült megkaparintania. A világbajnokság harmadik helyezettje pedig nem volt más, mint Nancy Kerrigan. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblog

Tonya Harding és Nancy Kerrigan


Nancy Kerrigan háttere szöges ellentéte volt Harding gyerekkorának és családjának. Kerrigan a három gyermek közöl a legfiatalabbként született 1969-ben. A két bátyja, az édesanyja és az édesapja végig támogatták a jégkorcsolyázó lány álmait, olyannyira, hogy az édesapja még plusz munkákat is vállalt azért, hogy finanszírozni tudja Nancy gyakorlását és  fejlődését. Két testvére Michael és Mark is a jégen találták meg a számításukat, hiszen mindketten hokijátékosok lettek, így talán a családban maradt a jég szeretete. 

1994. január 6-a az a nap, mikor mindkettejük neve bevonult a hírhedt történelembe, kinek támadó, kinek áldozat nevén. Harding a 90-es évek elején egyre inkább visszaesett a listán, hiszen az olimpián negyedik helyezést ért el, 1992-ben az amerikai bajnokságon Kerrigan egy hellyel előrébb végzett, így osztoztak a második és a harmadik helyen. Tonya így komolyan aggódhatott a jövője miatt, hiszen Nancy Kerrigan tört és haladt előre a versenyek folyamán. Kellően zavarhatta, hiszen a sajtó és a közvélemény is kedvelte a kecses, mosolygós és kedves Kerrigan-t, amiből a támogatók által jól is profitált, - a Reebok-kal és az Evian-nal is szponzori szerződésben állt Kerrigan - ellenben Harding verejtéke még nem fizetődött ki, a helyi sajtó által nem kapott akkora figyelmet, amekkorát -állítása szerint- ő megérdemelt volna. A legélesebb példa erre, hogy Kerrigan fellépő ruháit általában Vera Wang tervezte, míg Harding saját magának készítette azt.
 1993-ban el is vált férjétől Jeff Gillooly-tól, akivel szemben még jogi védelmet is kért, hiszen egy alkalommal a férfi fegyvertartási engedélyétől annyira tartott, hogy azt hitte, a férje meg fogja ölni. A balul elsült házasság, az anyagi nehézségek és persze Nancy Kerrigan-nel való rivalizálása nem adtak Harding számára túl sok opciót. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblog

A rivális előtérben



Harding a volt férjét, Jeff Gillooly-t felbérelve kieszelték a sporttörténelem talán leggroteszkebb, és első hallásra legnevetségesebb tervét, Nancy Kerrigan likvidálását illetőleg. Az ötlet csiszolásában Gillooly egyik barátja Shawn Eckhardt, Derek Smith és annak rokona Shane Stan segítettek, a véghezvitelét pedig a következő év január 6-ra időzítették. Smith és Stan elutaztak Detroit-ba, a Cobo Arena-ba, ahol Kerrigan épp a napi gyakorlását végezte. A kötelező edzés után, Kerrigan épp az újságírók kérdésére indult válaszolni, Stan azonban követte őt, és egy rendőrség által használt is bottal, viperával a jobb térde felett megütötte Kerrigan lábát, aki összeesett, szerencsére csak zúzódást szenvedett el, Stan pedig elmenekült a helyszínről. Kerrigan a sírás közepette annyit tudott kiabálni a sírástól elfojtott hangon, hogy Miért? Miért? Miért? Az eset gyors médiavisszhangot váltott ki, és további kérdésekre adott okot, amik megválaszolatlanul álltak. Ki és miért tette ezt? Harding megnyerte a 94-es amerikai bajnokságot, Kerrigan hiányában. 

harag haragsprint tonya harding nancy kerrigan reblog



Eckhardt viszont elkövetett egy hibát, és a barátainak elkezdett hencegni és beszélni a tervről, amit kieszeltek Harding érdekében, ami természetesen kitudódott, ráadásul Stan pedig egy nyilvánvaló nyomot hagyott maga után a nyomozóknak, amelyen el tudtak indulni, így 1994. február 1-jén végeredményként Gillooly beismerő vallomást tett az elkövetett tettekről, és letöltendő börtönre, 2 évre ítélték őt és Eckhardt-ot is. A lillehammer-i olimpiai játékok két héttel ez után kezdődtek, Kerrigan helyre jött a támadás után, Harding pedig szintén részt vett a játékokon, így érezhetően kínos hangulat uralkodott a játékok ideje alatt. Jól mutatja az az adat is, hogy mindenképp figyelemre méltó eseménynek lehettünk tanúi, hogy az 1994-es téli lillehammeri olimpiai játékok műkorcsolya versenye volt az egyik legnézettebb sportesemény a sporttörténelemben. Kerrigan az egyik legjobb produkcióját nyújtotta, és megszerezte a második helyet, míg Harding épp ennek az ellenkezőjét sikerült prezentálnia, de még az ugrásai sem sikerültek, majd sírva fakadt, és még ennek tetejében a cipőfűzője is elszakadt. A szegényes eredménye meg is mutatkozott, hiszen a Katarina Witt után végzett a nyolcadik helyen az összesítésben. 

Tonya Harding felelőssége is kiderült az ügy kapcsán, viszont nem ítélték börtönbüntetésre, ellenben három év próbaidőt kapott, illetve 100 000 dollár megfizetésére kötelezte a bíróság. Gillooly pedig a börtönbüntetése után nevet változtatott. Hardingot 1994-ben egy életre eltiltották a műkorcsolyától és többet nem indulhatott versenyen sem. Az eset után Harding próbálkozott a hírnevét pozitív irányba terelni, így mind zenei pályán, mind színészi pályán próbálkozott. A Golden Blades nevű zenekarának egyetlen egy fellépése volt, viszont előadás híján a közönség "kifújolta" a színpadról. A negatív megítélésen nem segített az sem, hogy egy szexvideó is kiszivárgott, ami a Gillooly-val kötött esküvőjét követően került felvételre. Próbálkozott még boxolói karrierrel is egy tévéműsor keretein belül. Kerrigan 1994-ben "nyugdíjazta" magát, későbbiekben ő is szintén televíziós karrierben gondolkodott, ékes bizonyítéka, hogy 2017-ben részt vett a Dancing with the Stars idei évadjában. 

Kerrigan állítása szerint Harding sosem ismerte be tettét, és sosem kért tőle bocsánatot. A történetükről film is készült Margot Robbie főszereplésével, I, Tonya címen, aminek 2017. december 8-án lesz premiere. Érdekesség, hogy Robbie sosem hallott a történetről, és azt hitte, hogy az ügyes forgatókönyvírók szüleménye az egész történet. 

Bárhogy is döntsön az ember, a harag is rossz tanácsadó. A rossz hírnév viszont megbélyegez.