Éljen a magyar filmművészet.

film mozi william fox

Igen, ez egy referencia Deák Kristóf idei, és Nemes Jeles László tavalyi díjesőjére, ami bizonyítja (és egyszer a nyamvadt életbe is ne fújoljunk má') hogy a hazai filmiparág igenis reneszánszát éli. A korai, hazai sikerek, mint a Hyppolit, a lakáj, A meseautó, vagy a 2000-es évek nagy slágere, a Valami Amerika bebizonyították, hogy igenis van még spiritusz, ami a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlannal pedig csak megerősödött bennünk az érzés, hogy kiaknázatlan területeket találtunk, beleszámítva a "túlfinanszírozott" filmalapot is. (Részben igaz, részben nem. Tény és való, hogy nemrégiben egyik ismerősöm felháborodottan küldött egy hirdetést, ahol öltöztetőt keresnek megszégyenítő összegért, amit én és ő is két helyen igen-igen szűkösen tudunk összegürizni. De ez nem az öltöztető, végképp nem a filmipar hibája. Ez már más téma. Szóval...)

Én személy szerint három nagy pillanatnak örültem az eddigiekben a filmipar történetében. Leo Oscarja, Nemes Jeles Oscarja, és a jövőbeli Gosling Oscar... Deák Kristóf pedig kimondottan felkeltette az érdeklődésem, nem csak a díj miatt, hanem mert a Mindenkiről még csak nem is hallottam. Szégyen, nem szégyen. De elég volt ahhoz, hogy megnézzem és rájöjjek, hogy odabasz. Lehet nem tökéletes, nem hibátlan, de odaüt. Tökéletes metafora, és párhuzamba hozható bármely korral, és bármely politikai, gazdasági, társadalmi problémával, amely jelenleg létezik és valaha létezett. Lábjegyzet.

film mozi william fox

William Fox

Igen, a magyar. A magyar mindenütt ott van, ha gyufáról, Rubik-kockáról, tollról, C-vitaminról, vagy bármely más tudományos témáról van szó. Nincs ez másképp a filmiparban sem. Kevesen tudják, tudhatják, hogy az egyik legnagyobb filmgyártó stúdió alapítója és névadója is magyar illetőségű. Valaki? Senki? Segítek még. Olyan filmek gyártója, mint a Star Wars, a Muzsika hangja, az X-men sorozat vagy a Titanic? Dereng. Bingó! A 20th Century Fox! Kiváló! Közvetett alapító bizonyos Fried Vilmos, aki Tolcsván született, zsidó szülők gyermekeként. A család 8 hónapos korában emigrált Amerikába, így természetesen az amerikanizáció következtében a Vilmosból is hangzatosabb William lett. William Fox volt a legidősebb testvérei közül, összesen 13-an voltak testvérek. 11 éves korában - ami ekkor nem volt ritka dolog - a kis William dolgozni kezdett, hogy segítse családját anyagilag. Gyorsan és jól dolgozott így később sikerült saját lábra állnia, amely követte azt, hogy 20 évesen megnősült, és elvette a 16 éves Eve Leo-t.( Érdekesség, hogy az esküvőjük december 31-én történt, Fox születésnapja pedig január 1-je )1900 elkezdte önálló vállalkozását, ami ruhazáttal és szőrmével, prémekkel foglalkozott és kereskedett. Később ezt a vállalkozását eladta, majd évek múltán a befolyó összegből megvett New Yorkban egy üresen álló, közel 150 férőhelyes filmszínházat. Az átalakítások után az akkor még amúgy is gyerekcipőben járó filmművészet kezdeti lelkesedése miatt is jó befektetésnek tűnt  a vállalkozás, és a színház óriási siker lett. Több épület megvásárlása követte az eseményeket, és még több átalakítás, és színház. 

Fox felvette a harcot az akkori monopolhelyzetben levő mozgókép gyártó céggel, aminek Thomas Edison volt a tulajdonosa. Ezt egy per követte, amelyből 1912-ben Fox került ki győztesen, majd megalapította a Fox Films Corporationt, és székhelyét áthelyeztette New Yorkból Californiába. Ezzel megteremtette a filmgyártás bőlcsőjét is, Hollywood-ot. Fox mérhetetlen sikert és hasznot szerzett magának, western szériáival milliós tételnyi hasznot szerzett, filmenként. 1923-ban megépítette a híres Fox Hills Studio-t. Fimjeivel és jelenlétével megteremtette a sztár státuszt. Fox a nyilvánosság előtt megmaradt a szégyenlős embernek a sikerei ellenére is. A sajtóban brilliánsnak, energikusnak és szimplán vagánynak jellemezték. Unokahúga ragasztotta rá a becenevet, ami így hangzott: a filmgyártás magányos sasa. 

A némafilmgyártás a virágkorát érte, viszont a technika fejlődése fenyegetést jelentett Fox számára, amivel fel kellett vennie a versenyt. A Warner Brothers Studio 1927-ben megjelentette a The Jazz Singer című filmjét, és kezdetét vette a hangos filmek korszaka.  Fox erősen igyekezett a hangtechnikát bevinni a gyártásába, és az újítás hatalmas sikert aratott. Az technikai újítás hátán még Európában is alapított kisebb filmstúdiókat. Az 1929-es év sorfordító és döntő csapású volt Fox számára. Márciusban bejelentette igényét egy bizonyos Loew Corporation a cég felvásárálására, ami sokkolta Fox-ot. 10 millió dolláros ajánlatot tettek a cégre, és részirányítást, Fox viszont teljes kontrollt akart a céggel kapcsolatban. A felvásárlás körülményei miatt Fox ellen trösztellenes vádat emelt a kormány, a "fekete csütörtök" október 29-én jócskán megnyírbálta a Fox vagyont, valamint súlyos autóbalesete beteljesítette az 1929-es év negatív hullámait. A tőzsdei árzuhanás következtében felvásárolták a Fox Films Corp-ot, így Fox elvesztette többségi részesedését a cégben. Az adósság amit felhalmozott 91 millió dollárra rúgott. Fox a csődeljárás során megpróbálta megvesztegetni a bírókat, így még börtönbe is került közel fél évre. 

1935-ben a Fox Films Corporation egybeolvadását követően megalakult a 20th Century Fox. A börtönbünetését követően visszavonult a filmipartól. Fox fizikailag és mentálisan is megtört. Később sem csökkent a mozgóképek iránti szerete, kétszer is vissza akart kerülni a mozik világába. Viszont a filmipar hivatalos feketelistájára került fel a neve és teljesen kivetette magából alapító atyját. Fox és családja a csőd ellenére is, hiszen tartalékai lehetővé tették, hogy rokonai és családja biztonságban élhessen. 1952-ben halt meg a legkitaszítottabb ember a filmgyártás történetében. 

Ezek után jusson eszünkbe, ha az Empire-t, az Atlantát, a Family Guy-t vagy a Walking Dead-et nézzük hogy kinek a nevét is viseli az embléma. 

film mozi william fox

Látod már?